Onderzoeksraad start onderzoek naar zelfrijdende auto

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:

Dit meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In het onderzoek wordt onder meer gekeken naar de toelatingseisen van bestuurdersondersteunende systemen, de instructie aan bestuurders en de toegankelijkheid van de door deze systemen geregistreerde ongevalsdata. Bij dat laatste gaat het in feite om de vraag: is de ‘black box’ van de auto na een ongeval goed uit te lezen? De Onderzoeksraad inventariseert en analyseert in zijn onderzoek een aantal ongevallen.

Ongevallen

Naarmate er meer tests met (deels) autonoom rijdende voertuigen worden genomen, neemt ook het aantal ongevallen toe. Deze trekken veel aandacht, zoals het dodelijk ongeval met een Tesla Model S, vorig jaar in Baarn. Maar ook in Nederland vinden regelmatig aanrijdingen plaats. Dinsdag nog botste een Model S op de A1 op een vrachtwagen. De truck moest plotseling uitwijken voor een invoegende collega. Op die baan reed de Tesla echter al met de volautomatische cruisecontrol aan. Volgens Blom Opleidingen, de eigenaar van de bewuste Tesla, was het ongeval ‘ook zonder volautomatische cruisecontrol onvermijdelijk’, omdat de vrachtwagen op een dusdanig roekeloze manier uitweek.

MH17

De Onderzoeksraad – bekend van onder meer het onderzoek naar vliegtuigcrashes en de MH17 – gaat meerdere ongevallen analyseren. “We hebben een aantal incidenten gezien met bestuurdersondersteunende systemen. Daarmee doelen we niet alleen op wat in de volksmond de zelfrijdende auto heet, maar ook op auto’s met cruise control in allerlei gradaties”, licht woordvoerder van de Onderzoeksraad Wim van der Weegen toe in het AD.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.