‘Grootschalige fraude bij Pon-dochter’

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:

Pon Power is exclusief distributeur van Caterpillar-motoren en onderdelen in Nederland. Onderdeel van de overeenkomst is dat het bedrijf zelf geen onderdelen voor deze graafmachines buiten de eigen verkooprayons verkoopt. Via een constructie met tussenhandelaar ISP gebeurde dit echter wel. De betrokken medewerker bij Pon, die in 2013 ontslagen is, schat in dat er in totaal voor 75 miljoen euro grijs is verhandeld. De tussenhandel is zowel in strijd met de interne regels van Pon als van Caterpillar.

Malafide

De parttime accountmanager, die fungeerde als spin in het web, zou jarenlang een schaduwboekhouding hebben bijgehouden waarmee de onderdelen via twee niet-bestaande vennootschappen aan ISP werden verhandeld, zonder duidelijke omschrijving, zodat de fabrikant niet zou kunnen achterhalen waar de onderdelen zijn gebleven.

De fraude speelde tot 2013, toen Pon Power de leveringen aan tussenhandelaar ISP staakte na de ontdekking van de malafide ‘bijhandel’. De accountmanager die als tussenschakel met ISP fungeerde, is op staande voet ontslagen. In juni 2015 is tegen diverse partijen aangifte gedaan; onder hen twee bestuursleden van tussenhandelaar ISP en de ontslagen parttime medewerker. ISP zegt zelf echter ook gedupeerde te zijn, omdat Pon Power in 2013 de leveringen aan het bedrijf staakte om de Caterpillar-regels niet te schenden, terwijl het bedrijf in de tien jaar daarvoor oogluikend de grensoverschrijdende handel toestond. Volgens de ontslagen medewerker was iedereen bij Pon op de hoogte van de grijze handel.

Het Rotterdams parket bevestigt aan het Financieele Dagblad dat het Openbaar Ministerie een aangifte door Pon behandelt van valsheid in geschrifte en oplichting voor 1,5 miljoen euro. In een tussenvonnis zou de rechter hebben geoordeeld dat de genoemde medewerker fraude heeft gepleegd, maar dat deze fraude onder verantwoordelijkheid van de werkgever geschiedde. Als Pon niet kan bewijzen dat ISP op de hoogte was van de fraude, draait de organisatie dus zelf voor een eventuele boete op. Volgens het FD hoeft Pon geen boete te betalen, maar wel het verschil in marge tussen de verkoop in Nederland en de verkoop in andere landen.

Pon zelf wil niet reageren zolang de zaak onder de rechter is.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

‘Grootschalige fraude bij Pon-dochter’ | Automotive Online

‘Grootschalige fraude bij Pon-dochter’

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:

Pon Power is exclusief distributeur van Caterpillar-motoren en onderdelen in Nederland. Onderdeel van de overeenkomst is dat het bedrijf zelf geen onderdelen voor deze graafmachines buiten de eigen verkooprayons verkoopt. Via een constructie met tussenhandelaar ISP gebeurde dit echter wel. De betrokken medewerker bij Pon, die in 2013 ontslagen is, schat in dat er in totaal voor 75 miljoen euro grijs is verhandeld. De tussenhandel is zowel in strijd met de interne regels van Pon als van Caterpillar.

Malafide

De parttime accountmanager, die fungeerde als spin in het web, zou jarenlang een schaduwboekhouding hebben bijgehouden waarmee de onderdelen via twee niet-bestaande vennootschappen aan ISP werden verhandeld, zonder duidelijke omschrijving, zodat de fabrikant niet zou kunnen achterhalen waar de onderdelen zijn gebleven.

De fraude speelde tot 2013, toen Pon Power de leveringen aan tussenhandelaar ISP staakte na de ontdekking van de malafide ‘bijhandel’. De accountmanager die als tussenschakel met ISP fungeerde, is op staande voet ontslagen. In juni 2015 is tegen diverse partijen aangifte gedaan; onder hen twee bestuursleden van tussenhandelaar ISP en de ontslagen parttime medewerker. ISP zegt zelf echter ook gedupeerde te zijn, omdat Pon Power in 2013 de leveringen aan het bedrijf staakte om de Caterpillar-regels niet te schenden, terwijl het bedrijf in de tien jaar daarvoor oogluikend de grensoverschrijdende handel toestond. Volgens de ontslagen medewerker was iedereen bij Pon op de hoogte van de grijze handel.

Het Rotterdams parket bevestigt aan het Financieele Dagblad dat het Openbaar Ministerie een aangifte door Pon behandelt van valsheid in geschrifte en oplichting voor 1,5 miljoen euro. In een tussenvonnis zou de rechter hebben geoordeeld dat de genoemde medewerker fraude heeft gepleegd, maar dat deze fraude onder verantwoordelijkheid van de werkgever geschiedde. Als Pon niet kan bewijzen dat ISP op de hoogte was van de fraude, draait de organisatie dus zelf voor een eventuele boete op. Volgens het FD hoeft Pon geen boete te betalen, maar wel het verschil in marge tussen de verkoop in Nederland en de verkoop in andere landen.

Pon zelf wil niet reageren zolang de zaak onder de rechter is.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.