Twan van den Akker geeft zijn medewerkers veel vrijheid én veel verantwoordelijkheid

Onder Managers | Exclusieve auto’s vragen extra aandacht

Onder managers • Onder leiding van Twan van den Akker groeide het bedrijf VD Akker uit tot een landelijk bekend autobedrijf van Porsche, Bentley en exclusieve Audi’s. Hij houdt als meewerkend voorman de details goed in de gaten. “Auto’s in ons segment zijn afschrijvingsgevoeliger.”
Han Terneldeli Han Terneldeli
• Laatste update:
Twan van den Akker (l). (Foto's van Bastiaan van der Hulst)

Han Terneldeli is voormalig interim-manager en tegenwoordig journalist. Voor Automotive spreekt hij managers van automotive retailbedrijven die kiezen voor een onderscheidende aanpak. In de zesde editie van deze rubriek gaat hij op bezoek bij exclusieve autodealer VD Akker.

De jonge ondernemer Twan van den Akker startte zijn carrière in de autobranche als autowasser bij zijn achteroom Jan. Vervolgens volgde hij de autoschool in Driebergen en kwam met het diploma op zak weer terug bij zijn achteroom, nu in de verkoop. In 2006 – hij was toen 23  – nam Twan het bedrijf over van Jan, die landelijk naam maakte met de verkoop van exclusieve Audi’s. Na de verhuizing van het bedrijf van Veldhoven naar Best en de overname besloot Twan om óók Bentley en Porsche te gaan voeren. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een bedrijf met 30 medewerkers en een jaaromzet van ongeveer 40 miljoen euro. “We maken op zich een mooie marge”, zegt Van den Akker, al wil hij niet zeggen hoeveel procent die is. “Voor de autobranche is het prima, maar in andere branches halen ze hun neus op voor de marges in onze sector.”

VD Akker

Omzet: 40 miljoen euro
Aantal medewerkers: 30
Aantal vestigingen: 1 
Directie: Twan van den Akker
Verkoop: 400 auto’s per jaar 
Strategie: Verkoop van vrijwel nieuwe en jong gebruikte auto’s van de merken Audi, Bentley, Porsche en Range Rover met volledige fabrieksgarantie.

Doorlooptijd

Van den Akker is algemeen directeur en verkoopt zelf ook. Het verkoopteam zit iedere ochtend bij elkaar om de komende dag door te nemen; welke afspraken staan er met potentiële klanten, zijn er interessante auto’s te koop die een goede aanvulling zijn op de voorraadmix, wat te doen met een auto die mogelijk al wat langer staat. Van den Akker streeft naar een doorlooptijd van maximaal 30 dagen. “Omdat een deel van onze klantenkring heel gericht op zoek is, zijn er best wat auto’s die al zijn verkocht voordat ze op de site komen”, zegt Van den Akker.

Twan van den Akker is een echte ondernemer: initiatiefrijk, niet bang om keuzes te maken en met oog voor detail

Han Terneldeli

Hij vindt het soms beter een auto sneller te verkopen dan hem langer in de showroom te laten staan in de hoop de marge overeind te kunnen houden. “We hebben geen harde deadline om afscheid te nemen van een auto, maar in onze prijscategorie (VD Akker richt zich op jonge auto’s van exclusieve modellen, red) zijn auto’s wel wat afschrijvingsgevoeliger.”

Kostbare auto’s

Twan Akkerinzet

De Audi-, Bentley- en Porsche-specialist vertelt dat hij vanaf de overname in 2006 streeft naar korte doorlooptijden en een gezonde bedrijfsvoering. “Door het creëren van liquiditeit hadden we ook in crisistijd de mogelijkheid om te bieden op partijen auto’s. Daarvoor werk ik met vaste leveranciers en een tussenpersoon die de commerciële contacten onderhoudt en de praktische zaken regelt. Zo kunnen we snel schakelen. We controleren chassisnummers, updates en de historie.” Ongeveer 60 à 70 procent van alle auto’s is import, voornamelijk uit Duitsland. Het bedrijf exporteert ook: veel klanten wonen net over de grens in België.

“Elke derde dinsdag van de maand bespreken we de afgelopen maand met het salesteam”, vertelt Van den Akker. “En vanzelfsprekend spreek ik mijn andere medewerkers. Ik wil weten wat er leeft en ik informeer ze. Dat zorgt voor betrokkenheid en transparantie. Onze mensen hebben veel vrijheid maar daarnaast ook de bijbehorende verantwoordelijkheid. Ik denk dat dit zorgt voor langdurige dienstverbanden. Mensen zijn loyaal.”

Van premium naar exclusief

In de loop der jaren heeft Van den Akker zijn voorraadmix verder verschoven van premium naar exclusievere en jongere modellen, waaronder Bentley’s. “Dan gaat het niet om heel grote volumes, maar voor je imago is het een goede stap”, zegt Van den Akker. Deze verschuiving leidde wel tot een rechtszaak: De later failliet gegane Bentley-dealer Hessing vond dat VD Akker zich in zijn uitlatingen te veel als dealer presenteerde. Van den Akker wil niet op dit voorval ingaan – “dat is een gepasseerd station” – maar stelt dat de aandacht hiervoor in de pers hem geen windeieren heeft gelegd. Sinds 2010 groeide ook de vraag naar Porsche, net als Bentley een merk uit de VAG-stal. Dit dankzij de verbeterde modellenrange, maar ook door de persoonlijke voorkeur van Twan van den Akker voor dit merk: hij rijdt zelf met een 911. Ook ziet Van den Akker de laatste tijd de vraag naar Range Rover toenemen.

Verdienen aan sales

Anders dan in veel dealerbedrijven, waar het geld wordt verdiend in aftersales, zit het verdienmodel bij VD Akker juist in de verkoop. Hoewel de werkplaats, die lange tijd vooral als serviceafdeling gold, inmiddels ook bijdraagt aan het resultaat. “Service is belangrijk. De auto’s worden overal in het land opgehaald met, indien gewenst vervangend vervoer. Na het onderhoud wordt de auto keurig gepoetst weer teruggebracht.”

De uitdaging bij exclusieve merken in de werkplaats zit onder andere in het technisch vernuft van de auto’s. “Om er voor te zorgen dat de kennis bij de monteurs up-to-date blijft volgen zij regelmatig trainingen”, vertelt Van den Akker. Daarnaast is het bedrijf dealer van ABT – motortuning voor Audi – Techart voor Porsche en MTM (een merkonafhankelijke tuner).

“Ook via die kanalen hebben we toegang tot technische informatie van de auto’s. Ze leveren scholing en onze monteurs hebben alle certificaten. De vraag naar tuning compenseert ook het afnemend onderhoud en leent zich ook uitstekend voor content op onze social mediakanalen”, aldus Van den Akker. “Die vormen een ideale manier om klanten naar onze site te leiden. Social media maken je zichtbaar. Dankzij het internet is de markt in de laatste 10 jaar sterk veranderd, transparanter geworden. Ik kan niet zeggen dat de consument en mijn klanten veranderd zijn. Die zijn veeleisend en daar spelen we graag op in.”

Butler van de branche

Twan van den Akker is een echte ondernemer: initiatiefrijk, niet bang om keuzes te maken en met oog voor detail. Hij wil zelf beslissen wat hij doet en daarom is hij geen dealer en werkt hij niet met formules. “Onze klanten hebben hoge verwachtingen en daarom noem ik ons wel eens de butler van de branche. Met dit profiel vaar ik mijn eigen koers. We leveren auto’s op vakantieadressen, regelen alles tot en met de verzekering en we hebben een eigen 24/7 assistance line voor Europa. Ik vraag me altijd af hoe ík geholpen zou willen worden als er iets niet goed gaat.”

Om klanten te binden, organiseert het bedrijf ook diverse evenementen. “Zo zijn we net terug van een jaarlijkse rally door Portugal en Spanje, kennen we de RS Performance Day en organiseren we een culinaire rally.”

Vergrootglas

De autobranche, en dan met name het exclusieve segment, ligt ook bij politie en het OM onder een vergrootglas omdat dit segment crimineel geld zou aantrekken. Ook in Automotive stond recent een artikel over de aantrekkingskracht van autobedrijven op criminelen. Van den Akker is zich daar terdege van bewust. “Wij zetten verkochte auto’s direct op naam van de koper en beoordelen de betaalwijze. We volgen de regels van de nieuwe WWFT, die vorig jaar juli in werking is getreden, dan ook strikt.”

Net als bij veel andere bedrijven in het exclusieve segment sluit de voorraadmix van VD Akker eufemistisch gezegd nog niet aan bij wat volgens het Klimaatakkoord wenselijk is. “We hebben een groen VD Akker logo overwogen voor elektrische auto’s, hybrides en waterstofauto’s, maar constateerden dat er op dit moment nog geen sluitende businesscase op te maken is”, zegt Van den Akker. “Dat komt ook doordat de overheid geen duidelijke keuzes maakt. Elektrisch vervoer werd onevenredig gesubsidieerd en dat wordt nu weer teruggedraaid; tegelijkertijd is diesel in de ban geraakt terwijl er ook heel schone en zuinige diesels zijn. Persoonlijk denk ik dat waterstof eerder de toekomst heeft. Maar door het inconsistente Haagse beleid kun je als ondernemer nu nog niet veel meer doen dan meeveren. Ik verkoop wat de markt vraagt, en die vraag zal steeds groener worden. Wij werken in ons bedrijf wel duurzaam, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen en het gebruik van ledverlichting.”

Twan van den Akker (37)

hoofdbeeld vd akkerGeboren: 18 oktober 1982 / Opleiding: 2000 IVA-A  / Werkervaring: 1995-2000 Groente- en Fruitveiling Scherphuizen en in dezelfde periode diverse functies bij VD Akker, waar hij sinds 2006 enig aandeelhouder is / Persoonlijk: Twan van den Akker is getrouwd, woont in Eindhoven en heeft twee dochters / Hobby’s: boksen.

Geplaatst in rubriek:
Han Terneldeli
Han Terneldeli

Han Terneldeli is voormalig interim-manager en tegenwoordig journalist en tekstschrijver voor het bedrijfsleven. Voor Automotive knoopt hij deze werelden aan elkaar in gesprekken met managers in de autoretail over ondernemerschap, leiderschap en visie.