‘Wen er maar aan: de verbrandingsmotor verdwijnt’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat vertelde Maarten Steinbuch, professor aan de TU Eindhoven, tijdens de eerste Remarketing Lounge van 2016 in Expo Houten. Bij het evenement waren zo`n honderd mensen uit de remarketingbranche en occasionhandel aanwezig.

“Op de Consumer Electronics Show nemen autofabrikanten inmiddels tien procent van het vloeroppervlak in. Ieder merk komt deze week met nieuws over autonoom rijdende auto`s, telematica en andere technologische ontwikkelingen. De ontwikkelingen gaan razendsnel”, aldus Steinbuch.

De Wet van Moore speelt daarbij een grote rol. “Inmiddels kost een chip voor een radarsysteem nog maar 1 euro. Over twee jaar zijn 50 miljard dingen verbonden met het internet (het internet of things, red). Alle technologie wordt spotgoedkoop en de mogelijkheden eindeloos. De rekenkracht die nodig is om autonoom te kunnen rijden of voertuigen met elkaar te kunnen laten communiceren, wordt steeds betaalbaarder.”

Tesla
Steinbuch is eigenaar en groot fan van Tesla. Hij gelooft heilig in de elektrische auto. “Mijn opa (auteur van het technisch handboek “De automobiel”, red) schreef dat de elektrische auto de eerste vijftig jaar niet zou kunnen doorbreken. Ik zeg nu dat de conventionele verbrandingsmotor zijn langste tijd heeft gehad omdat fabrikanten steeds meer investeren in de EV en – in mindere mate – de waterstofauto. Energie gewonnen uit zonnecellen wordt steeds goedkoper, batterijen worden beter. Ik verwacht in 2018 een doorbraak als er meer merken komen met een EV van rond de 30 duizend euro met voldoende range. Als je dan in de nacht de auto laadt, tegen het goedkope nachttarrief wordt rijden spotgoedkoop.”

Steinbuch maakte van de gelegenheid gebruik om de werking en levensduur van batterijen toe te lichten. “Dat is voor jullie remarketeers van groot belang. Wij monitoren nu op grote schaal de Tesla-batterijen. En wij denken dat na 700 duizend kilometer, gelijk aan tweeduizend keer laden, nog tachtig procent van de capaciteit over is. Dat is bij Tesla meer dan voldoende. Maar bij een Nissan Leaf blijft er dan te weinig range over.”

Gisteren publiceerde KPMG zijn Global Automotive Executive Survey, daaruit blijkt ook dat OEM`s minder investeren in de verbrandingsmotor en meer in elektrische aandrijving. 

De Remarketing Lounge is onderdeel van het Remarketing Platform, waar ook het Remarketing Event onder valt.  

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

‘Wen er maar aan: de verbrandingsmotor verdwijnt’ | Automotive Online

‘Wen er maar aan: de verbrandingsmotor verdwijnt’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat vertelde Maarten Steinbuch, professor aan de TU Eindhoven, tijdens de eerste Remarketing Lounge van 2016 in Expo Houten. Bij het evenement waren zo`n honderd mensen uit de remarketingbranche en occasionhandel aanwezig.

“Op de Consumer Electronics Show nemen autofabrikanten inmiddels tien procent van het vloeroppervlak in. Ieder merk komt deze week met nieuws over autonoom rijdende auto`s, telematica en andere technologische ontwikkelingen. De ontwikkelingen gaan razendsnel”, aldus Steinbuch.

De Wet van Moore speelt daarbij een grote rol. “Inmiddels kost een chip voor een radarsysteem nog maar 1 euro. Over twee jaar zijn 50 miljard dingen verbonden met het internet (het internet of things, red). Alle technologie wordt spotgoedkoop en de mogelijkheden eindeloos. De rekenkracht die nodig is om autonoom te kunnen rijden of voertuigen met elkaar te kunnen laten communiceren, wordt steeds betaalbaarder.”

Tesla
Steinbuch is eigenaar en groot fan van Tesla. Hij gelooft heilig in de elektrische auto. “Mijn opa (auteur van het technisch handboek “De automobiel”, red) schreef dat de elektrische auto de eerste vijftig jaar niet zou kunnen doorbreken. Ik zeg nu dat de conventionele verbrandingsmotor zijn langste tijd heeft gehad omdat fabrikanten steeds meer investeren in de EV en – in mindere mate – de waterstofauto. Energie gewonnen uit zonnecellen wordt steeds goedkoper, batterijen worden beter. Ik verwacht in 2018 een doorbraak als er meer merken komen met een EV van rond de 30 duizend euro met voldoende range. Als je dan in de nacht de auto laadt, tegen het goedkope nachttarrief wordt rijden spotgoedkoop.”

Steinbuch maakte van de gelegenheid gebruik om de werking en levensduur van batterijen toe te lichten. “Dat is voor jullie remarketeers van groot belang. Wij monitoren nu op grote schaal de Tesla-batterijen. En wij denken dat na 700 duizend kilometer, gelijk aan tweeduizend keer laden, nog tachtig procent van de capaciteit over is. Dat is bij Tesla meer dan voldoende. Maar bij een Nissan Leaf blijft er dan te weinig range over.”

Gisteren publiceerde KPMG zijn Global Automotive Executive Survey, daaruit blijkt ook dat OEM`s minder investeren in de verbrandingsmotor en meer in elektrische aandrijving. 

De Remarketing Lounge is onderdeel van het Remarketing Platform, waar ook het Remarketing Event onder valt.  

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.