Tellerdraaier op vingers getikt

Redactie Redactie
• Laatste update:

Stichting NAP spande een kort geding aan tegen een niet-nader genoemd auto-elektronica bedrijf omdat het bedrijf op verzoek tellerstanden terugdraaide. De rechter heeft het bedrijf op de vingers getikt en een dwangsom op gelegd.

Dwangsom
Terugdraaien mag alleen als daar een objectieve rechtvaardigingsgrond voor bestaat. Dan nog moet de terugdraaier zijn klant een verklaring laten ondertekenen waarin deze garandeert dat de wijziging geen onjuist beeld van de werkelijkheid geeft. De terugdraaier moet een afschrift van dit contract samen met een kopie van het identiteitsbewijs van de klant naar de stichting NAP sturen.

Laat hij dit na, dan kan de rechter hem een dwangsom van 5.000 euro per keer opleggen. De klant riskeert op zijn beurt boete van 10.000 euro als hij niet te goeder trouw handelt. Tot slot moet het terugdraaiende bedrijf dit alles op zijn website en in alle reclame-uitingen duidelijk maken, aldus de rechter in zijn vonnis.

Goede richting
Het terugdraaien van kilometerstanden als zodanig is dus nog steeds niet strafbaar, maar interim manager Martin Huisman van NAP ziet de uitspraak toch als een stap in de goede richting. “Binnenkort gaat er een voorstel voor een algeheel wettelijk verbod naar de Tweede Kamer”, zegt hij in een verklaring. “Tot die tijd pakken wij bedrijven die zich niet aan de regels houden privaatrechtelijk aan.”

De RDW neemt met ingang van 1 januari 2012 de registratie van tellerstanden op zich.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.