Nieuwe Dealerholding Top 60: Van Mossel demarreert

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
De Top 60 is gepresenteerd op het Automotive Dealerholdingseminar.

Met een geschatte nieuwverkoop van 41.350 nieuwe personen- en bestelauto’s zet de Van Mossel Automotive Groep de andere dealerholdings dit jaar op een grotere afstand. Dat blijkt uit de nieuwe Dealerholding Top 60, die gisteren is gepresenteerd op het Automotive Dealerholdingseminar in Vinkeveen. De Top 60 is te bestellen via de webshop van Automotive

Van Mossel haalde vorig jaar Stern Groep in als grootste dealerholding van Nederland. Stern Groep (27.500 nieuwe auto’s dit jaar), dat na de verkoop van de leasetak en het sluiten van Mango nu ook zijn automerkenbeleid gaat herzien, houdt wel een ruime voorsprong op nummer drie Emil Frey Nederland (19.000). Dit jaar maken twee holdings hun entree: Maas Autogroep en Jacob Schaap, dat met 1.365 stuks hekkensluiter is in de lijst.

Marktaandeel

Opgeteld is de Top 60 goed voor een marktaandeel van ongeveer zeventig procent (uitgaande van een totaalmarkt van 480 duizend nieuwe auto’s en bestellers); dat is iets meer dan in 2018 toen het aandeel op 68 procent lag. De top 10 dealerholdings hebben een marktaandeel van circa 37 procent van de totale nieuwverkoop, tegen 33 procent vorig jaar.

Vestigingen

In de Dealerholding Top 60 staat ook een overzicht van alle salescontractpartners van de grootste merken. Opvallend is dat er afgelopen jaar geen afbouw in salesvestigingen was, net als in november 2018 zijn er 1.373 salesvestigingen. Bij de grote merken bleef het aantal salesvestigingen grotendeels gelijk. De Top 60 zag het totaal aantal vestigingen wel licht dalen. Mede daardoor steeg het aantal per vestiging verkochte nieuwe voertuigen naar 497 (2018: 472).

Ook het totaal aantal contractanten met een salescontract daalde maar licht. Er zijn er nu nog 481 (-4%), waarvan 420 dealers en 41 sub-dealers.

Automotive Dealerholding Top 60

De Automotive Dealerholding Top 60 is een jaarlijks rapport van vakblad Automotive, en combineert bedrijfsdata met een overzicht van alle relevante ontwikkelingen. De ranglijst is samengesteld op basis van de door de bedrijven zelf geschatte nieuw- en occasionverkoop van dit jaar. Daarnaast is van alle bedrijven het topmanagement vermeld, de financiële resultaten en geven ze een inkijkje in de plannen voor komend jaar. Ook zijn er analyses, achtergronden en statistieken.

De nieuwe Automotive Dealerholding Top 60 is hier verkrijgbaar.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Nieuwe Dealerholding Top 60: Van Mossel demarreert | Automotive Online

Nieuwe Dealerholding Top 60: Van Mossel demarreert

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
De Top 60 is gepresenteerd op het Automotive Dealerholdingseminar.

Met een geschatte nieuwverkoop van 41.350 nieuwe personen- en bestelauto’s zet de Van Mossel Automotive Groep de andere dealerholdings dit jaar op een grotere afstand. Dat blijkt uit de nieuwe Dealerholding Top 60, die gisteren is gepresenteerd op het Automotive Dealerholdingseminar in Vinkeveen. De Top 60 is te bestellen via de webshop van Automotive

Van Mossel haalde vorig jaar Stern Groep in als grootste dealerholding van Nederland. Stern Groep (27.500 nieuwe auto’s dit jaar), dat na de verkoop van de leasetak en het sluiten van Mango nu ook zijn automerkenbeleid gaat herzien, houdt wel een ruime voorsprong op nummer drie Emil Frey Nederland (19.000). Dit jaar maken twee holdings hun entree: Maas Autogroep en Jacob Schaap, dat met 1.365 stuks hekkensluiter is in de lijst.

Marktaandeel

Opgeteld is de Top 60 goed voor een marktaandeel van ongeveer zeventig procent (uitgaande van een totaalmarkt van 480 duizend nieuwe auto’s en bestellers); dat is iets meer dan in 2018 toen het aandeel op 68 procent lag. De top 10 dealerholdings hebben een marktaandeel van circa 37 procent van de totale nieuwverkoop, tegen 33 procent vorig jaar.

Vestigingen

In de Dealerholding Top 60 staat ook een overzicht van alle salescontractpartners van de grootste merken. Opvallend is dat er afgelopen jaar geen afbouw in salesvestigingen was, net als in november 2018 zijn er 1.373 salesvestigingen. Bij de grote merken bleef het aantal salesvestigingen grotendeels gelijk. De Top 60 zag het totaal aantal vestigingen wel licht dalen. Mede daardoor steeg het aantal per vestiging verkochte nieuwe voertuigen naar 497 (2018: 472).

Ook het totaal aantal contractanten met een salescontract daalde maar licht. Er zijn er nu nog 481 (-4%), waarvan 420 dealers en 41 sub-dealers.

Automotive Dealerholding Top 60

De Automotive Dealerholding Top 60 is een jaarlijks rapport van vakblad Automotive, en combineert bedrijfsdata met een overzicht van alle relevante ontwikkelingen. De ranglijst is samengesteld op basis van de door de bedrijven zelf geschatte nieuw- en occasionverkoop van dit jaar. Daarnaast is van alle bedrijven het topmanagement vermeld, de financiële resultaten en geven ze een inkijkje in de plannen voor komend jaar. Ook zijn er analyses, achtergronden en statistieken.

De nieuwe Automotive Dealerholding Top 60 is hier verkrijgbaar.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.