Ford ontkent stopzetting productie Focus EV

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:

Op onder meer Autonews.com en de site van Autoweek is te lezen over de productiestop. Maar Sebastiaan van de Pol, pr-manager Ford Nederland, ontkent het bericht – ook na controle bij zijn collega’s in Keulen. “De  Focus EV heeft dit jaar nog een update gehad, met onder meer grotere accupakketten. Het is echt niet waar, de Focus EV blijft zowel in de fabriek in Saarlouis als in de Amerikaanse fabriek gewoon in productie.”   

Niet onlogisch

Gezien de verkochte aantallen klonk het verhaal niet onlogisch. Van de elektrische Ford Focus werden er vorig jaar slechts 61 verkocht in heel Europa, in 2015 waren dat er 70. In Nederland werden er sinds de introductie in 2013 slechts 16 verkocht, meldt Van de Pol. 

De Focus EV is in feite een omgebouwde auto met brandstofmotor, terwijl een concurrent als de Nissan Leaf speciaal voor elektrisch gebruik ontworpen was. Daardoor is de Ford relatief zwaar en nemen de accupakketten onnodig veel ruimte in, ten koste van de bagageruimte. Ook de prijs werd door de pers erg hoog gevonden – ruim tienduizend euro meer dan de Nissan.

Van de Pol meldt dat de Focus EV wegens de tegenvallende verkopen in Nederland wel van de prijslijsten is verdwenen. “Voorlopig richten we ons volledig op hybrides. We hebben de C-Max plugin en de hybride Mondeo, maar ook een hybride Mustang. In Londen loopt nu een proef met een hybride Transit en daar verwachten we veel van.”

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.