TNO maakt NOx-onderzoek op modelniveau openbaar

Redactie Redactie
• Laatste update:

TNO voerde de afgelopen jaren in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoeken uit naar NOx-uitstoot. Voor het eerst maakt TNO de resultaten bekend gespecifieerd naar merk en model, nadat begin dit jaar de NOS al merkspecifieke prestaties publiceerde.

TNO benadrukt dat er uit de tests niet geconcludeerd kan worden dat er door fabrikanten gefraudeerd wordt met emissiewaarden. 

Reductie is haalbaar met huidige techniek
Volgens TNO is een emissiereductie in de praktijk realistisch haalbaar met bestaande technieken. Zo realiseerden enkele voertuigen praktijkprestaties die wel in de buurt komen van typegoedkeuringswaarde. Hiervoor hoeft geen nieuwe technologie te worden ontwikkeld. Wel moet de beschikbare techniek beter worden toegepast in de ontwikkeling van nieuwe of verbetering van bestaande modellen. 

Zo behaalde de Euro 6-auto BMW 530 relatief lage NOx-uitstootresultaten. Dit werd volgens TNO gerealiseerd door effectieve instellingen van de motor en het EGR (uitlaatgasreductie)-systeem in combinatie met een SCR-systeem (het reduceren van NOx door een chemisch proces).

Bekijk hier het TNO-rapport.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.