Nederlandse rechter wil wereldwijde schikking in dieselschandaal

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het fonds maakt aanspraak op de Nederlandse wet collectieve afwikkeling massaschade. Die maakt een uitspraak van het Amsterdamse hooggerechtshof wereldwijd bindend. Op deze manier is in het verleden al onder meer succesvol een schikking met Shell getroffen. Voorzitter van de stichting is oud-rechter Huub Willems.

Investeerders die tussen 23 april 2008 en 4 januari 2016 hebben gehandeld in Volkswagen-aandelen en daarbij verlies hebben geleden door het emissieschandaal, kunnen zich bij het fonds melden. Het fonds treedt in overleg met Volkswagen over het treffen van een schikking.

Er lopen wereldwijd minstens tientallen claims tegen VW. Vorige week maakte ook de Nederlandse Vereniging Effectenbezitters (VEB) bekend Volkswagen te dagen. En in oktober is de stichting Volkswagen Audi Claim opgericht om bij importeur Pon een massaclaim neer te leggen.

Update
“Je moet niet het onderste uit de kan willen halen, dus ook hier niet. We streven ernaar een regeling te bereiken waarin sprake is van een `fair balance` tussen al die belangen”, zegt Willems vandaag in een interview met het FD. “De Wet collectieve afwikkeling massaschade (Wcam) heeft het verschijnsel in het leven geroepen dat je dit soort zaken op een fatsoenlijke manier kunt oplossen en buiten de litigieuze sfeer van de rechtszaal kunt houden. Het past ook in het Nederlandse model om er samen uit te komen en dat je zaken kunt afhandelen namens alle betrokken belanghebbenden en de schadetoebrenger. Dan bespaar je iedereen de ellende van moeten procederen.”

Volgens Willems is de kans groot dat een Amerikaanse rechter een Nederlandse schikking volgt. “Volkswagen is erop uit deze bladzijde in een keer om te slaan. Opmerkelijk is ook dat de Amerikaanse rechter Charles Breyer, die alle rechtszaken in de VS tegen Volkswagen coördineert, heeft gezegd dat het prettig zou zijn als alles in een grote klap wordt afgehandeld. Kortom: er wordt over en weer naar elkaar gekeken.” 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Nederlandse rechter wil wereldwijde schikking in dieselschandaal | Automotive Online

Nederlandse rechter wil wereldwijde schikking in dieselschandaal

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het fonds maakt aanspraak op de Nederlandse wet collectieve afwikkeling massaschade. Die maakt een uitspraak van het Amsterdamse hooggerechtshof wereldwijd bindend. Op deze manier is in het verleden al onder meer succesvol een schikking met Shell getroffen. Voorzitter van de stichting is oud-rechter Huub Willems.

Investeerders die tussen 23 april 2008 en 4 januari 2016 hebben gehandeld in Volkswagen-aandelen en daarbij verlies hebben geleden door het emissieschandaal, kunnen zich bij het fonds melden. Het fonds treedt in overleg met Volkswagen over het treffen van een schikking.

Er lopen wereldwijd minstens tientallen claims tegen VW. Vorige week maakte ook de Nederlandse Vereniging Effectenbezitters (VEB) bekend Volkswagen te dagen. En in oktober is de stichting Volkswagen Audi Claim opgericht om bij importeur Pon een massaclaim neer te leggen.

Update
“Je moet niet het onderste uit de kan willen halen, dus ook hier niet. We streven ernaar een regeling te bereiken waarin sprake is van een `fair balance` tussen al die belangen”, zegt Willems vandaag in een interview met het FD. “De Wet collectieve afwikkeling massaschade (Wcam) heeft het verschijnsel in het leven geroepen dat je dit soort zaken op een fatsoenlijke manier kunt oplossen en buiten de litigieuze sfeer van de rechtszaal kunt houden. Het past ook in het Nederlandse model om er samen uit te komen en dat je zaken kunt afhandelen namens alle betrokken belanghebbenden en de schadetoebrenger. Dan bespaar je iedereen de ellende van moeten procederen.”

Volgens Willems is de kans groot dat een Amerikaanse rechter een Nederlandse schikking volgt. “Volkswagen is erop uit deze bladzijde in een keer om te slaan. Opmerkelijk is ook dat de Amerikaanse rechter Charles Breyer, die alle rechtszaken in de VS tegen Volkswagen coördineert, heeft gezegd dat het prettig zou zijn als alles in een grote klap wordt afgehandeld. Kortom: er wordt over en weer naar elkaar gekeken.” 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.