Mazda-dealer Dijkgraaf stapt over op Vakgarage

Redactie Redactie
• Laatste update:

Eigenaar Antonie Dijkgraaf legt uit dat het Mazda-dealerschap niet meer winstgevend te krijgen is in zijn verkoopregio. “De aantallen zijn te klein om de kosten eruit te halen. Auto’s worden in deze tijd met lagere marges verkocht, dan zou je er meer moeten verkopen om je kosten eruit te halen, maar dat gebeurt niet.” Dijkgraaf denkt 1 à 2 jaar nodig te hebben om het universele bedrijf goed op de kaart te zetten en verwacht dit jaar 150 occasions te verkopen. “Het is jammer dat ik deze beslissing heb moeten nemen. In januari zouden we 40 jaar Mazda-dealer zijn, aan het merk ligt het niet.” 

Dijkgraaf is sinds 2012 ook Fietscity, een franchiseformule voor fietsen.

Dealers steeds vaker universeel
Vakgarage-directeur Christien den Uil ziet een duidelijke verschuiving in de aanmeldingen bij de garageformule. “Zo’n 2 tot 3 jaar geleden was 80% van de aanvragen bij ons universeel en 20% dealer, dat is nu andersom.” Er liggen volgens Den Uil aanvragen van meerdere Mazda-dealers, maar daar zijn nog geen definitieve besluiten genomen. Importeur Mazda Motors Nederland is al sinds 2011 bezig om het netwerk te verkleinen, mede hierdoor zijn er recentelijk veel verschuivingen.   

Den Uil ziet Dijkgraaf als een mooie aanvulling op het netwerk van de garageformule. “Dijkgraaf zit midden op de Veluwe, in die regio was nog geen Vakgarage vertegenwoordigd.”

Nog meer Vakgarages
Naast Dijkgraaf zijn per 1 juni ook Autocentrum Polanen (ex-Suzuki-dealer), Fiat-dealer Autobedrijf Coumans Geleen en universeel Automobielbedrijf Het Centrum in Maasbracht Vakgarage geworden. Ex-Ford-dealer Autobedrijf Swart was 1 april overgenomen door autobedrijf Verbree en is met ingang van 1 juni Vakgarage geworden. Den Uil voegt toe dat Verbree in Benschop ooit al Vakgarage is geweest en nu weer terug is. “Het is misschien al wel tien jaar geleden, maar ze zijn weer terug.”

Volgende maand, 1 juli, wordt ook het universele Autoservice Stellendam Vakgarage.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Mazda-dealer Dijkgraaf stapt over op Vakgarage | Automotive Online

Mazda-dealer Dijkgraaf stapt over op Vakgarage

Redactie Redactie
• Laatste update:

Eigenaar Antonie Dijkgraaf legt uit dat het Mazda-dealerschap niet meer winstgevend te krijgen is in zijn verkoopregio. “De aantallen zijn te klein om de kosten eruit te halen. Auto’s worden in deze tijd met lagere marges verkocht, dan zou je er meer moeten verkopen om je kosten eruit te halen, maar dat gebeurt niet.” Dijkgraaf denkt 1 à 2 jaar nodig te hebben om het universele bedrijf goed op de kaart te zetten en verwacht dit jaar 150 occasions te verkopen. “Het is jammer dat ik deze beslissing heb moeten nemen. In januari zouden we 40 jaar Mazda-dealer zijn, aan het merk ligt het niet.” 

Dijkgraaf is sinds 2012 ook Fietscity, een franchiseformule voor fietsen.

Dealers steeds vaker universeel
Vakgarage-directeur Christien den Uil ziet een duidelijke verschuiving in de aanmeldingen bij de garageformule. “Zo’n 2 tot 3 jaar geleden was 80% van de aanvragen bij ons universeel en 20% dealer, dat is nu andersom.” Er liggen volgens Den Uil aanvragen van meerdere Mazda-dealers, maar daar zijn nog geen definitieve besluiten genomen. Importeur Mazda Motors Nederland is al sinds 2011 bezig om het netwerk te verkleinen, mede hierdoor zijn er recentelijk veel verschuivingen.   

Den Uil ziet Dijkgraaf als een mooie aanvulling op het netwerk van de garageformule. “Dijkgraaf zit midden op de Veluwe, in die regio was nog geen Vakgarage vertegenwoordigd.”

Nog meer Vakgarages
Naast Dijkgraaf zijn per 1 juni ook Autocentrum Polanen (ex-Suzuki-dealer), Fiat-dealer Autobedrijf Coumans Geleen en universeel Automobielbedrijf Het Centrum in Maasbracht Vakgarage geworden. Ex-Ford-dealer Autobedrijf Swart was 1 april overgenomen door autobedrijf Verbree en is met ingang van 1 juni Vakgarage geworden. Den Uil voegt toe dat Verbree in Benschop ooit al Vakgarage is geweest en nu weer terug is. “Het is misschien al wel tien jaar geleden, maar ze zijn weer terug.”

Volgende maand, 1 juli, wordt ook het universele Autoservice Stellendam Vakgarage.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.