Nederlandse toeleveranciers luiden noodklok

Redactie Redactie
• Laatste update:

“Sinds 2004 zijn de kunststofprijzen verdubbeld, maar omdat de stijging geleidelijk ging, konden de bedrijven dat nog opvangen.” aldus Erik de Ruijter, algemeen directeur van de branchevereniging Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie. “Afgelopen juni is een explosieve stijging ingezet. In een enkel geval verhoogde een grondstofleverancier zijn prijzen 20% in juni en nog een keer 25% in juli. De kunststofverwerkende onderdelenfabrikanten kunnen dit niet opvangen.” Volgens vaktijdschrift `Kunststof en rubber` zijn de gemiddelde kunststofprijzen 20% gestegen in zes weken tijd.
Grondstofleveranciers laten hun prijsverhogingen op korte termijn ingaan, soms zelfs met terugwerkende kracht. De onderdelenfabrikanten hebben langlopende contracten met de autofabrikanten die vaak niet bereid zijn tegemoet te komen in deze onverwachte kosten en zelfs prijsverlagingen eisen.
De NRK trekt aan de bel en vraagt om begrip van de autofabrikanten. Zij moeten hun toeleveranciers toestaan de kostenstijgingen door te berekenen, bijvoorbeeld door een grondstoftoeslag in de contracten op te nemen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.