VNA: Hogere bijtelling zet rem op EV’s in zakelijke lease

VNA • De snelle afbouw van de korting op de bijtelling, in combinatie met hogere prijzen voor nieuwe EV’s leidt tot een zorgelijke ontwikkeling.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
VNA: Hogere bijtelling zet rem op EV's in zakelijke lease
"Dat er nu al minder leaserijders gekozen hebben voor elektrisch is een sterk signaal richting de overheid", aldus Renate Hemerik. (Foto: VNA)

Het afbouwen van het fiscale voordeel voor EV’s zorgt voor twijfel onder zakelijke leaserijders, stelt Renate Hemerik, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). “Het veranderende en onzekere overheidsbeleid betaalt zich uit in de cijfers: er wordt minder vaak gekozen voor een vol-elektrische auto.”

De hogere bijtelling zet een rem op elektrisch in de zakelijke personenautomarkt. Het segment was een voorloper als het ging om elektrificatie, maar we zien in de zakelijke markt nu juist een krimp in het aandeel vol-elektrisch, stelt de VNA als één van de belangrijke trends over het jaar 2022. Nadat het BEV-aandeel al stagneerde in 2021 op 27 procent, was in 2022 sprake van een krimp naar 25 procent.

Stijging aanschafprijs

De snelle afbouw van de korting op de bijtelling, in combinatie met hogere prijzen voor nieuwe EV’s leidt tot een zorgelijke ontwikkeling als het gaat om het BEV-aandeel in de zakelijke markt. Het aandeel in elektrische leaseauto’s groeit dankzij private lease; hier nam het aandeel toe van 11 naar 26 procent in 2022. Vooral de stijging van de aanschafprijs lijkt volgens VNA een belangrijke reden om voor private lease te kiezen.

Lees hier verder op Fleet & Mobility.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

VNA: Hogere bijtelling zet rem op EV’s in zakelijke lease | Automotive Online

VNA: Hogere bijtelling zet rem op EV’s in zakelijke lease

VNA • De snelle afbouw van de korting op de bijtelling, in combinatie met hogere prijzen voor nieuwe EV’s leidt tot een zorgelijke ontwikkeling.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
VNA: Hogere bijtelling zet rem op EV's in zakelijke lease
"Dat er nu al minder leaserijders gekozen hebben voor elektrisch is een sterk signaal richting de overheid", aldus Renate Hemerik. (Foto: VNA)

Het afbouwen van het fiscale voordeel voor EV’s zorgt voor twijfel onder zakelijke leaserijders, stelt Renate Hemerik, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). “Het veranderende en onzekere overheidsbeleid betaalt zich uit in de cijfers: er wordt minder vaak gekozen voor een vol-elektrische auto.”

De hogere bijtelling zet een rem op elektrisch in de zakelijke personenautomarkt. Het segment was een voorloper als het ging om elektrificatie, maar we zien in de zakelijke markt nu juist een krimp in het aandeel vol-elektrisch, stelt de VNA als één van de belangrijke trends over het jaar 2022. Nadat het BEV-aandeel al stagneerde in 2021 op 27 procent, was in 2022 sprake van een krimp naar 25 procent.

Stijging aanschafprijs

De snelle afbouw van de korting op de bijtelling, in combinatie met hogere prijzen voor nieuwe EV’s leidt tot een zorgelijke ontwikkeling als het gaat om het BEV-aandeel in de zakelijke markt. Het aandeel in elektrische leaseauto’s groeit dankzij private lease; hier nam het aandeel toe van 11 naar 26 procent in 2022. Vooral de stijging van de aanschafprijs lijkt volgens VNA een belangrijke reden om voor private lease te kiezen.

Lees hier verder op Fleet & Mobility.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.