ING: Vergroening vertraagt door ‘laagste nieuwverkoop sinds 1967’

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
De vergroening van het wagenpark gaat traag door te klein aanbod nieuwe auto's. (Foto: Shutterstock)

Het totaal aantal Nederlandse registraties van nieuwe auto’s zakt door aanhoudende productiebeperkingen in 2022 verder weg en komt naar verwachting uit op 310 duizend stuks (-4%). Dit meldt ING op basis van eigen marktanalyses.

Het verkoopaantal zou het laagste niveau sinds 1967 betekenen. ING schrijft: “De vernieuwing van het Nederlandse wagenpark gaat hierdoor uitzonderlijk traag. Slechts 3,5 procent van de vloot wordt in 2022 vervangen door nieuwe instroom en het aandeel oudere auto’s neemt steeds verder toe. De noodzakelijke vergroening van het wagenpark wordt hiermee geremd.” Ook heeft ING berekend dat het verkoopaandeel van volledig elektrische auto’s gestegen is naar 22 procent.

Niet alleen in Nederland krimpt de markt, in heel Europa dalen de verkoopaantallen al maanden.

Aandeel EV’s gestegen

De ING berekende dat het voordeel van elektrisch rijden per kilometer tegenvalt omdat de elektriciteitsprijzen het afgelopen jaar ook sterk zijn gestegen. Sectoreconoom Rico Luman: “Snelladen langs de snelweg blijkt naar verhouding goedkoper te zijn geworden ten opzichte van een jaar terug, maar bij thuisladen is dit lang niet altijd het geval. Zonder de accijnsverlaging van 17 cent op benzine per 01/4/22 zou het verschil groter zijn geweest.”

Autobranche groeit

De historisch lage afzet van nieuwe auto’s drukt de omzet van de autobranche, zegt ING, maar daar staat tegenover dat de hogere nieuwprijzen dit in 2022 meer dan goed maken. Ook de lagere tweedehandsverkoop – door opdrogend aanbod – wordt gecompenseerd door hogere handelsprijzen.

Gestimuleerd door de groeiende onderhoudsvraag stijgt de omzet van de autobranche in 2022 per saldo naar verwachting met zo’n 8 procent.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als adjunct-hoofdredacteur medeverantwoordelijk voor de titels in het cluster Auto & Fleet van Promedia, waaronder ook Automotive en Fleet&Mobility vallen. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed en veel eten en drinken.

ING: Vergroening vertraagt door ‘laagste nieuwverkoop sinds 1967’ | Automotive Online

ING: Vergroening vertraagt door ‘laagste nieuwverkoop sinds 1967’

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
De vergroening van het wagenpark gaat traag door te klein aanbod nieuwe auto's. (Foto: Shutterstock)

Het totaal aantal Nederlandse registraties van nieuwe auto’s zakt door aanhoudende productiebeperkingen in 2022 verder weg en komt naar verwachting uit op 310 duizend stuks (-4%). Dit meldt ING op basis van eigen marktanalyses.

Het verkoopaantal zou het laagste niveau sinds 1967 betekenen. ING schrijft: “De vernieuwing van het Nederlandse wagenpark gaat hierdoor uitzonderlijk traag. Slechts 3,5 procent van de vloot wordt in 2022 vervangen door nieuwe instroom en het aandeel oudere auto’s neemt steeds verder toe. De noodzakelijke vergroening van het wagenpark wordt hiermee geremd.” Ook heeft ING berekend dat het verkoopaandeel van volledig elektrische auto’s gestegen is naar 22 procent.

Niet alleen in Nederland krimpt de markt, in heel Europa dalen de verkoopaantallen al maanden.

Aandeel EV’s gestegen

De ING berekende dat het voordeel van elektrisch rijden per kilometer tegenvalt omdat de elektriciteitsprijzen het afgelopen jaar ook sterk zijn gestegen. Sectoreconoom Rico Luman: “Snelladen langs de snelweg blijkt naar verhouding goedkoper te zijn geworden ten opzichte van een jaar terug, maar bij thuisladen is dit lang niet altijd het geval. Zonder de accijnsverlaging van 17 cent op benzine per 01/4/22 zou het verschil groter zijn geweest.”

Autobranche groeit

De historisch lage afzet van nieuwe auto’s drukt de omzet van de autobranche, zegt ING, maar daar staat tegenover dat de hogere nieuwprijzen dit in 2022 meer dan goed maken. Ook de lagere tweedehandsverkoop – door opdrogend aanbod – wordt gecompenseerd door hogere handelsprijzen.

Gestimuleerd door de groeiende onderhoudsvraag stijgt de omzet van de autobranche in 2022 per saldo naar verwachting met zo’n 8 procent.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.