ALD Automotive koopt Stern Lease voor 80 miljoen euro

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
vlnr Henk van der Kwast, Carel Bal en Jeroen Kruisweg ondertekenen de samenwerking. (Foto: ALD Automotive)

Stern Lease, de leasetak van dealerholding Stern wordt overgenomen door leasemaatschappij ALD. Met de overname van de leaseportefeuille van de dealerholding, 13 duizend contracten groot, bereikt ALD met 63 duizend contracten naar eigen zeggen een vijfde positie op de Nederlandse leasemarkt. De transactie wordt naar verwachting eind mei 2019 afgewikkeld, na goedkeuring van aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering op 9 mei, en van de ACM.

De opbrengst van de verkoop van aandelen SternLease bedraagt ruim 80 miljoen euro. Een deel van de opbrengst wordt door Stern aangewend voor een versnelling van de beoogde digitalisering van de onderneming, het optimaliseren van het dealernetwerk en het uitbreiden van SternPoint tot “een netwerk van nationale relevantie”. Van de tweehoofdige directie van de divisie Stern Mobility Solutions, waarvan naast Stern Lease ook Stern Rent, Stern Garant en Stern Electric deel uitmaken, blijft Marco Vlaar aan als directeur van de divisie. Arnout Veld heeft besloten zijn loopbaan buiten Stern voort te zetten. Van de medewerkers betrokken bij Stern Lease gaat het overgrote deel naar ALD, de overige blijven bij Stern. 

Autonome groei

Doel van de overname is om de positie van ALD Automotive in de Nederlandse leasemarkt verder te versterken, zo meldt de leasemaatschappij. Stern Lease biedt leasediensten aan via directe verkoop en het dealernetwerk van Stern met 85 vestigingen. Onderdeel van de overeenkomst is de door Stern gewenste strategische samenwerking om op exclusieve basis whitelabel leasediensten aan te bieden via de Stern dealers, gericht op MKB en particuliere klanten. Ook zijn er afspraken gemaakt over onderhoud, schadeherstel, vervangend vervoer en het leveren van auto’s. Deze samenwerking is voor zeven jaar getekend.

De overnamesom van 80 miljoen euro komt grofweg neer op 6.100 per contract. Ter vergelijk: De weaarde van Leaseplan werd rond de geplande beursgang ingeschat op 7,5 miljard euro, wat neerkomt op 4.100 euro per contract (vlootomvang 1,8 miljoen auto’s) en met de overname van Athlon door Daimler in 2016 werd omgerekend 4.400 euro per contract betaald.

Van der Kwast (Stern) en Bal (ALD): mooie deal voor beide

“Dit is precies de deal die ik voor ogen had”, vertelt Stern-ceo Van der Kwast aan Automotive. “We hebben een heel mooie prijs gekregen voor de leaseportefeuille: dit is de grootste deal die ik voor Stern gesloten heb. Minstens zo belangrijk is de strategische samenwerking waarbij wij onderhouds- en schadepartner voor ALD-worden, voorkeursleverancier zijn voor de auto’s en onder white label dus onze eigen leasenaam blijven behouden.”

Ook voor ALD is het een heel mooie deal, vertelt Carel Bal. “Wij zijn al sterk als operational leasemaatschappij, en hebben meerdere partnerships met OEM’s (zo sloot het onlangs een nieuwe overeenkomst met Kia, red) en nu komt daar een samenwerking met een grote dealergroep bij. Dat biedt ons veel mogelijkheden. We zijn in één klap een stuk dichter bij de klant, via het Stern-netwerk van 85 vestigingen, en we kunnen in samenwerking met Stern nu diverse mobiliteitsdiensten uitrollen, zoals op het gebied van Carsharing en occasionlease.“

Daarnaast is de portefeuille interessant omdat hier veel MKB-bedrijven in zitten, zegt Bal. Een vergelijking met andere leaseovernames op contractniveau is volgens hem dan ook een vergelijking van appels met peren. “De klantportefeuille heeft een hogere marge dan bij grote corporates. Daarnaast nemen we ook het eigen vermogen over, en dat was in het geval van Stern bijzonder goed. Deze overname is dan ook niet vergelijkbaar met de overname van een grote corporate leasemaatschappij.”

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Reacties

  • Jack Wittebol

    Goede deal? Wel voor ALD denk ik. Als je ziet dat de dealers een omzet van 964 miljoen genereren met een ebit van 5 miljoen en mobility een omzet van 136 miljoen met een ebit van 10,3 miljoen (grootste deel lease) in 2017 dan is de enige krent wel uit de pap. Ben zeer benieuwd wat er uiteindelijk aan netto resultaat van deze transactie overblijft.

ALD Automotive koopt Stern Lease voor 80 miljoen euro | Automotive Online

ALD Automotive koopt Stern Lease voor 80 miljoen euro

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
vlnr Henk van der Kwast, Carel Bal en Jeroen Kruisweg ondertekenen de samenwerking. (Foto: ALD Automotive)

Stern Lease, de leasetak van dealerholding Stern wordt overgenomen door leasemaatschappij ALD. Met de overname van de leaseportefeuille van de dealerholding, 13 duizend contracten groot, bereikt ALD met 63 duizend contracten naar eigen zeggen een vijfde positie op de Nederlandse leasemarkt. De transactie wordt naar verwachting eind mei 2019 afgewikkeld, na goedkeuring van aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering op 9 mei, en van de ACM.

De opbrengst van de verkoop van aandelen SternLease bedraagt ruim 80 miljoen euro. Een deel van de opbrengst wordt door Stern aangewend voor een versnelling van de beoogde digitalisering van de onderneming, het optimaliseren van het dealernetwerk en het uitbreiden van SternPoint tot “een netwerk van nationale relevantie”. Van de tweehoofdige directie van de divisie Stern Mobility Solutions, waarvan naast Stern Lease ook Stern Rent, Stern Garant en Stern Electric deel uitmaken, blijft Marco Vlaar aan als directeur van de divisie. Arnout Veld heeft besloten zijn loopbaan buiten Stern voort te zetten. Van de medewerkers betrokken bij Stern Lease gaat het overgrote deel naar ALD, de overige blijven bij Stern. 

Autonome groei

Doel van de overname is om de positie van ALD Automotive in de Nederlandse leasemarkt verder te versterken, zo meldt de leasemaatschappij. Stern Lease biedt leasediensten aan via directe verkoop en het dealernetwerk van Stern met 85 vestigingen. Onderdeel van de overeenkomst is de door Stern gewenste strategische samenwerking om op exclusieve basis whitelabel leasediensten aan te bieden via de Stern dealers, gericht op MKB en particuliere klanten. Ook zijn er afspraken gemaakt over onderhoud, schadeherstel, vervangend vervoer en het leveren van auto’s. Deze samenwerking is voor zeven jaar getekend.

De overnamesom van 80 miljoen euro komt grofweg neer op 6.100 per contract. Ter vergelijk: De weaarde van Leaseplan werd rond de geplande beursgang ingeschat op 7,5 miljard euro, wat neerkomt op 4.100 euro per contract (vlootomvang 1,8 miljoen auto’s) en met de overname van Athlon door Daimler in 2016 werd omgerekend 4.400 euro per contract betaald.

Van der Kwast (Stern) en Bal (ALD): mooie deal voor beide

“Dit is precies de deal die ik voor ogen had”, vertelt Stern-ceo Van der Kwast aan Automotive. “We hebben een heel mooie prijs gekregen voor de leaseportefeuille: dit is de grootste deal die ik voor Stern gesloten heb. Minstens zo belangrijk is de strategische samenwerking waarbij wij onderhouds- en schadepartner voor ALD-worden, voorkeursleverancier zijn voor de auto’s en onder white label dus onze eigen leasenaam blijven behouden.”

Ook voor ALD is het een heel mooie deal, vertelt Carel Bal. “Wij zijn al sterk als operational leasemaatschappij, en hebben meerdere partnerships met OEM’s (zo sloot het onlangs een nieuwe overeenkomst met Kia, red) en nu komt daar een samenwerking met een grote dealergroep bij. Dat biedt ons veel mogelijkheden. We zijn in één klap een stuk dichter bij de klant, via het Stern-netwerk van 85 vestigingen, en we kunnen in samenwerking met Stern nu diverse mobiliteitsdiensten uitrollen, zoals op het gebied van Carsharing en occasionlease.“

Daarnaast is de portefeuille interessant omdat hier veel MKB-bedrijven in zitten, zegt Bal. Een vergelijking met andere leaseovernames op contractniveau is volgens hem dan ook een vergelijking van appels met peren. “De klantportefeuille heeft een hogere marge dan bij grote corporates. Daarnaast nemen we ook het eigen vermogen over, en dat was in het geval van Stern bijzonder goed. Deze overname is dan ook niet vergelijkbaar met de overname van een grote corporate leasemaatschappij.”

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Reacties

  • Jack Wittebol

    Goede deal? Wel voor ALD denk ik. Als je ziet dat de dealers een omzet van 964 miljoen genereren met een ebit van 5 miljoen en mobility een omzet van 136 miljoen met een ebit van 10,3 miljoen (grootste deel lease) in 2017 dan is de enige krent wel uit de pap. Ben zeer benieuwd wat er uiteindelijk aan netto resultaat van deze transactie overblijft.