Volvo en Geely starten gezamenlijke aandrijflijndivisie

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
De fabriek in Gent gaat de eerste elektrische Volvo's produceren (foto: Volvo Cars)

Volvo Cars en het moederbedrijf Geely starten een nieuw bedrijf dat wereldwijd leverancier wordt voor de volgende generatie verbrandingsmotoren en hybride aandrijflijnen. Dit meldt Volvo op zijn site.

Volvo Cars wil zich concentreren op de ontwikkeling van volledig elektrische premiumauto’s, zoals de Polestar.  In het volgende decennium verwacht de Zweedse fabrikant dat de helft van de wereldwijde verkoop volledig elektrisch is en de andere helft hybride. Voor Geely betekent dit dat geavanceerde en efficiënte verbrandingsmotoren en hybride aandrijflijnen beschikbaar komen voor Geely Auto, Proton, Lotus, Levc en Lynk&Co. Om extra groei te realiseren zal ook aan andere fabrikanten worden geleverd. 

De nieuwe onderneming moet werk bieden aan 3 duizend werknemers bij Volvo Cars en ongeveer 5 duizend werknemers bij Geely. De nieuwe functies worden vervuld bij onderzoek en ontwikkeling, inkoop, productie, IT en financiële functies. Volvo verwacht geen inkrimping van het personeelsbestand.

De plannen voor de nieuwe onderneming zijn in ontwikkeling en nog onder voorbehoud van onderhandelingen met de vakbonden en goedkeuring door de Raad van Bestuur en de relevante mededingingsautoriteiten.

De Chinese autofabrikant heeft zijn winst in het eerste halfjaar met 40 procent zien afnemen tot 4 miljard yuan (511 miljoen euro). De fabrikant verkocht in het eerste halfjaar 651 duizend auto’s (-15%).

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.