‘Beursgang Porsche levert Volkswagen 9,4 miljard euro op’

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(foto: Porsche)

Vlak na de beursgang van Porsche in Frankfurt op 29 september steeg het aandeel van de fabrikant naar 84 euro, om daarna iets terug te zakken naar de initiële verkoopprijs van 82,50 euro. Porsche is daarmee 75 miljard euro waard, niet veel minder dan de totale waarde van de Volkswagen Group. Dit meldt  Automotive News Europe.

Met de beursgang wil Volkswagen Group geld ophalen om de kostbare transitie naar elektrische modellen te financieren. Enkele grote investeerders zijn het investeringfonds van Quatar, het Noorse overheidspensioenfonds, investeerder T. Rowe Price en investeringsfonds ADQ uit Abu Dhabi. Samen kochten zijn voor 3,7 miljard euro aan aandelen. 

Miljardairsfamilies

12,5 procent van de aandelen gaat rechtstreeks naar de grootste aandeelhouders in de VW Group: de miljardairsfamilies Porsche en Piëch. De familie Porsche krijgt hiermee ook weer zeggenschap in het bedrijf terug. Tot 2009 was Porsche voor de helft in het bezit van de familie, inclusief het volledige stemrecht. Daarna werd de familie gedwongen Porsche te verkopen aan VW na een mislukte poging het Volkswagen-concern over te nemen.

Porsche, dat vorig jaar het beste jaar ooit had, streeft dit jaar naar een inkomstenstroom van 39 miljard euro.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

‘Beursgang Porsche levert Volkswagen 9,4 miljard euro op’ | Automotive Online

‘Beursgang Porsche levert Volkswagen 9,4 miljard euro op’

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(foto: Porsche)

Vlak na de beursgang van Porsche in Frankfurt op 29 september steeg het aandeel van de fabrikant naar 84 euro, om daarna iets terug te zakken naar de initiële verkoopprijs van 82,50 euro. Porsche is daarmee 75 miljard euro waard, niet veel minder dan de totale waarde van de Volkswagen Group. Dit meldt  Automotive News Europe.

Met de beursgang wil Volkswagen Group geld ophalen om de kostbare transitie naar elektrische modellen te financieren. Enkele grote investeerders zijn het investeringfonds van Quatar, het Noorse overheidspensioenfonds, investeerder T. Rowe Price en investeringsfonds ADQ uit Abu Dhabi. Samen kochten zijn voor 3,7 miljard euro aan aandelen. 

Miljardairsfamilies

12,5 procent van de aandelen gaat rechtstreeks naar de grootste aandeelhouders in de VW Group: de miljardairsfamilies Porsche en Piëch. De familie Porsche krijgt hiermee ook weer zeggenschap in het bedrijf terug. Tot 2009 was Porsche voor de helft in het bezit van de familie, inclusief het volledige stemrecht. Daarna werd de familie gedwongen Porsche te verkopen aan VW na een mislukte poging het Volkswagen-concern over te nemen.

Porsche, dat vorig jaar het beste jaar ooit had, streeft dit jaar naar een inkomstenstroom van 39 miljard euro.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.