Aankomend VW-ceo Blume: ‘E-fuels noodzakelijk’

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
Porsche investeert 70 miljoen euro in de Haru Oni e-fuel pilotfabriek in Punta Arenas. (Foto: Porsche)

Aankomend VW-ceo Oliver Blume heeft zich in een interview met Automobilwoche uitgesproken voor een bredere visie op het bereiken van klimaatdoelen. Hij zei: “Om de klimaatdoelen voor de auto-industrie te bereiken, moet niet alleen worden ingezet op elektrische voertuigen, maar zijn ook E-brandstoffen noodzakelijk. Die synthetische brandstoffen voor auto’s met een verbrandingsmotor zijn een zinvolle uitbreiding voor de elektro-mobiliteit. Auto’s met een verbrandingsmotor zullen over decennia nog steeds bestaan. Met synthetische brandstoffen kunnen die auto’s een bijdrage leveren aan een snelle CO2-reductie.’’

De uitspraken zijn significant omdat Blume vanaf 1 september ceo van de Volkswagen Group zal worden en deze uitspraken een breuk zijn met het EV-evangelie dat de onlangs onttroonde VW-ceo Herbert Diess predikte. Ook schaart Blume zich daarmee achter collega-ceo’s van onder andere Toyota en BMW.  BMW-ceo Zipse is al langer kritisch over EV-only en ook Toyota-cto Maeda vindt dat de consument meerdere opties moet behouden.

Fabriek in Chili

Onder leiding van Blume zet Porsche al langer in op e-fuels. Zo investeerde de automaker onlangs 70 miljoen euro in een e-fuel-fabriek in Chili.

Hoewel Blume in het interview met Automobilwoche niet in wil gaan op zijn koers met VW Group of de beursgang van Porsche, laat hij dus wel doorschemeren dat hij een bredere visie heeft dan alleen EV’s.

Diess, die door de bestuursraad van Volkswagen AG vlak voor de zomervakantie gedwongen werd om te vertrekken, is zeer kritisch over de E-brandstoffen vanwege de slechte efficiëntie en het hoge stroomverbruik bij de productie ervan. Maar voorstanders gaan ervan uit dat verder onderzoek en ontwikkeling zal leiden tot verbeteringen waardoor de synthetische brandstoffen wel een alternatief kunnen vormen voor batterij-elektrische aandrijvingen.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.

Aankomend VW-ceo Blume: ‘E-fuels noodzakelijk’ | Automotive Online

Aankomend VW-ceo Blume: ‘E-fuels noodzakelijk’

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
Porsche investeert 70 miljoen euro in de Haru Oni e-fuel pilotfabriek in Punta Arenas. (Foto: Porsche)

Aankomend VW-ceo Oliver Blume heeft zich in een interview met Automobilwoche uitgesproken voor een bredere visie op het bereiken van klimaatdoelen. Hij zei: “Om de klimaatdoelen voor de auto-industrie te bereiken, moet niet alleen worden ingezet op elektrische voertuigen, maar zijn ook E-brandstoffen noodzakelijk. Die synthetische brandstoffen voor auto’s met een verbrandingsmotor zijn een zinvolle uitbreiding voor de elektro-mobiliteit. Auto’s met een verbrandingsmotor zullen over decennia nog steeds bestaan. Met synthetische brandstoffen kunnen die auto’s een bijdrage leveren aan een snelle CO2-reductie.’’

De uitspraken zijn significant omdat Blume vanaf 1 september ceo van de Volkswagen Group zal worden en deze uitspraken een breuk zijn met het EV-evangelie dat de onlangs onttroonde VW-ceo Herbert Diess predikte. Ook schaart Blume zich daarmee achter collega-ceo’s van onder andere Toyota en BMW.  BMW-ceo Zipse is al langer kritisch over EV-only en ook Toyota-cto Maeda vindt dat de consument meerdere opties moet behouden.

Fabriek in Chili

Onder leiding van Blume zet Porsche al langer in op e-fuels. Zo investeerde de automaker onlangs 70 miljoen euro in een e-fuel-fabriek in Chili.

Hoewel Blume in het interview met Automobilwoche niet in wil gaan op zijn koers met VW Group of de beursgang van Porsche, laat hij dus wel doorschemeren dat hij een bredere visie heeft dan alleen EV’s.

Diess, die door de bestuursraad van Volkswagen AG vlak voor de zomervakantie gedwongen werd om te vertrekken, is zeer kritisch over de E-brandstoffen vanwege de slechte efficiëntie en het hoge stroomverbruik bij de productie ervan. Maar voorstanders gaan ervan uit dat verder onderzoek en ontwikkeling zal leiden tot verbeteringen waardoor de synthetische brandstoffen wel een alternatief kunnen vormen voor batterij-elektrische aandrijvingen.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.