Inval bij onder andere Renault en Opel wegens vermeend recyclingkartel

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
De Europese Commissie vermoedt een handelskartel omtrent de recycling van autowrakken. (Foto: Shutterstock)

Dinsdagmiddag heeft de Europese Commissie onaangekondigde inspecties uitgevoerd bij bedrijven en organisaties die actief zijn in de autobranche. Dit laat de EC weten in een persbericht.

De Commissie vermoedt dat verschillende partijen de EU-mededingingsregels hebben geschonden die kartels en beperkende handelspraktijken verbieden.

Ook in Engeland hebben invallen plaatsgevonden. De Britse Competition and Market Authority schrijft in een statement: “De CMA onderzoekt vermoedelijk concurrentieverstorend gedrag met betrekking tot de recycling van oude of afgeschreven voertuigen, met name auto’s en bestelwagens, ook wel ‘autowrakken’ of ELV genoemd.”

Het zou gaan om een onderzoek naar mogelijke samenspanning met betrekking tot de inzameling, behandeling en terugwinning van autowrakken en bestelauto’s die als afval worden beschouwd, zo laat ook de Europese Commissie weten.

Opel en Renault

De Europese Commissie heeft de betrokken bedrijven ook verzoeken om informatie gestuurd, maar gaaf geen bedrijfsnamen vrij. Inmiddels weet Reuters te melden dat het zou gaan om onder andere Opel en Renault. Renault heeft aan Automotive bevestigd “dat het is bezocht door onderzoekers van de Europese Commissie” en dat het bedrijf volledig meewerkt. 

Stellantis-merk Opel bevestigt aan Automotive dat de kantoren zijn onderzocht. “Het bedrijf bevestigt dat vertegenwoordigers van de Europese Commissie onaangekondigde inspecties hebben uitgevoerd. Onderwerp van het onderzoek is het gebied van recycling van autowrakken. Het bedrijf werkt volledig mee met de autoriteiten”.

Daarnaast wordt ook BMW wordt genoemd, al wil het bedrijf dat zelf niet bevestigen aan Automotive. In een recent verleden is het Duitse bedrijf, samen met Daimler en Volkswagen, al eens beboet wegens het schenden van de mededingingsregels. Lees ook: ‘Onbedoelde kartelvorming door artificial intelligence’

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.

Inval bij onder andere Renault en Opel wegens vermeend recyclingkartel | Automotive Online

Inval bij onder andere Renault en Opel wegens vermeend recyclingkartel

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
De Europese Commissie vermoedt een handelskartel omtrent de recycling van autowrakken. (Foto: Shutterstock)

Dinsdagmiddag heeft de Europese Commissie onaangekondigde inspecties uitgevoerd bij bedrijven en organisaties die actief zijn in de autobranche. Dit laat de EC weten in een persbericht.

De Commissie vermoedt dat verschillende partijen de EU-mededingingsregels hebben geschonden die kartels en beperkende handelspraktijken verbieden.

Ook in Engeland hebben invallen plaatsgevonden. De Britse Competition and Market Authority schrijft in een statement: “De CMA onderzoekt vermoedelijk concurrentieverstorend gedrag met betrekking tot de recycling van oude of afgeschreven voertuigen, met name auto’s en bestelwagens, ook wel ‘autowrakken’ of ELV genoemd.”

Het zou gaan om een onderzoek naar mogelijke samenspanning met betrekking tot de inzameling, behandeling en terugwinning van autowrakken en bestelauto’s die als afval worden beschouwd, zo laat ook de Europese Commissie weten.

Opel en Renault

De Europese Commissie heeft de betrokken bedrijven ook verzoeken om informatie gestuurd, maar gaaf geen bedrijfsnamen vrij. Inmiddels weet Reuters te melden dat het zou gaan om onder andere Opel en Renault. Renault heeft aan Automotive bevestigd “dat het is bezocht door onderzoekers van de Europese Commissie” en dat het bedrijf volledig meewerkt. 

Stellantis-merk Opel bevestigt aan Automotive dat de kantoren zijn onderzocht. “Het bedrijf bevestigt dat vertegenwoordigers van de Europese Commissie onaangekondigde inspecties hebben uitgevoerd. Onderwerp van het onderzoek is het gebied van recycling van autowrakken. Het bedrijf werkt volledig mee met de autoriteiten”.

Daarnaast wordt ook BMW wordt genoemd, al wil het bedrijf dat zelf niet bevestigen aan Automotive. In een recent verleden is het Duitse bedrijf, samen met Daimler en Volkswagen, al eens beboet wegens het schenden van de mededingingsregels. Lees ook: ‘Onbedoelde kartelvorming door artificial intelligence’

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.