Stellantis denkt miljarden te gaan verdienen aan telematica

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Samen met Foxconn werkt Stellantis aan een smart cockpit. (Foto: Stellantis)

Stellantis streeft ernaar tegen het jaar 2030 zo’n 20 miljard euro aan omzet te generen uit connected diensten en on demand services. Zo maakt het concern vandaag bekend bij de presentatie van de IT-strategie voor de komende jaren.

Het autobedrijf heeft gepland om tot 2025 meer dan 30 miljard euro te investeren in elektrificatie en IT en hoopt onder andere met telematica diensten en services meer inkomsten te genereren. Zo verwacht het bedrijf dat het tegen 2024 zover is dat het een meerderheid van al hun nieuw geleverde voertuigen volledig over-the-air kan updaten. Tot nu toe heeft Stellantis meer dan 6 miljoen over-the-air updates geleverd aan zijn voertuigen. Het plan is om tegen 2026 ten minste driemaandelijkse releases aan te bieden. Om de elektrificatie te realiseren, werkt Stellantis bijvoorbeeld ook aan een Europese laadinfrastructuur.

Telematica

Stellantis streeft ernaar om in 2030 34 miljoen connected voertuigen op de weg hebben, tegenover de 12 miljoen die er nu zijn. Het concern verwacht tegen 2026 zo’n 4 miljard euro aan inkomsten te generen uit telematica en denkt dat dit tot 2030 zal stijgen tot jaarlijks zo’n 20 miljard euro.

Om de transformatie te kunnen maken naar een hightech mobiliteitsconcern wordt op grote schaal ingezet op nieuwe AI-technologieplatforms en intensieve samenwerkingen met techbedrijven, onder andere met Foxconn en Waymo. Focconn produceert onder andere microchips, waarmee Stellantis hoopt op een constantere levering van chips. Ook bouwt Foxconn voor Stellantis aan een smart cockpit. Tegen 2024 hoopt het concern de eerste voertuigen met deze technologie te kunnen presenteren.

Daarnaast werkt het concern samen met Waymo aan projecten met autonome voertuigen en werken ze samen aan de elektrificatie van lichte bedrijfswagens voor stadsdistributie. Volgend jaar hoopt Stellantis de eerste prototypes te kunnen laten zien. Stellantis zag de omzet over het eerste halfjaar van 2021 met 46 procent stijgen naar 75,3 miljard euro. en zegt op schema te liggen met de elektrificatie.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Stellantis denkt miljarden te gaan verdienen aan telematica | Automotive Online

Stellantis denkt miljarden te gaan verdienen aan telematica

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Samen met Foxconn werkt Stellantis aan een smart cockpit. (Foto: Stellantis)

Stellantis streeft ernaar tegen het jaar 2030 zo’n 20 miljard euro aan omzet te generen uit connected diensten en on demand services. Zo maakt het concern vandaag bekend bij de presentatie van de IT-strategie voor de komende jaren.

Het autobedrijf heeft gepland om tot 2025 meer dan 30 miljard euro te investeren in elektrificatie en IT en hoopt onder andere met telematica diensten en services meer inkomsten te genereren. Zo verwacht het bedrijf dat het tegen 2024 zover is dat het een meerderheid van al hun nieuw geleverde voertuigen volledig over-the-air kan updaten. Tot nu toe heeft Stellantis meer dan 6 miljoen over-the-air updates geleverd aan zijn voertuigen. Het plan is om tegen 2026 ten minste driemaandelijkse releases aan te bieden. Om de elektrificatie te realiseren, werkt Stellantis bijvoorbeeld ook aan een Europese laadinfrastructuur.

Telematica

Stellantis streeft ernaar om in 2030 34 miljoen connected voertuigen op de weg hebben, tegenover de 12 miljoen die er nu zijn. Het concern verwacht tegen 2026 zo’n 4 miljard euro aan inkomsten te generen uit telematica en denkt dat dit tot 2030 zal stijgen tot jaarlijks zo’n 20 miljard euro.

Om de transformatie te kunnen maken naar een hightech mobiliteitsconcern wordt op grote schaal ingezet op nieuwe AI-technologieplatforms en intensieve samenwerkingen met techbedrijven, onder andere met Foxconn en Waymo. Focconn produceert onder andere microchips, waarmee Stellantis hoopt op een constantere levering van chips. Ook bouwt Foxconn voor Stellantis aan een smart cockpit. Tegen 2024 hoopt het concern de eerste voertuigen met deze technologie te kunnen presenteren.

Daarnaast werkt het concern samen met Waymo aan projecten met autonome voertuigen en werken ze samen aan de elektrificatie van lichte bedrijfswagens voor stadsdistributie. Volgend jaar hoopt Stellantis de eerste prototypes te kunnen laten zien. Stellantis zag de omzet over het eerste halfjaar van 2021 met 46 procent stijgen naar 75,3 miljard euro. en zegt op schema te liggen met de elektrificatie.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.