‘EU onderzoekt vermeende prijsopdrijving onderdelenprijzen’

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Europese Commissie onderzoekt of onderdelenprijzen kunstmatig werden opgedreven. (Foto: Shutterstock)

Autofabrikanten Renault, Nissan, PSA, FCA en Jaguar Landrover worden er sinds medio vorig jaar van verdacht kunstmatig de prijzen van onderdelen op te drijven met behulp van de speciale pricingsoftware Partneo. Het softwareprogramma is eigendom van consultancybedrijf Accenture. De Europese Commissie zou in december met een onderzoek zijn gestart. Dat melden diverse internationale media.

Lees hier het achtergrondartikel over de vermeende prijsopdrijvingen. ‘Aandacht voor mogelijk prijskartel op onderdelen is overtrokken.’

De prijsstijgingen van de onderdelen zouden oplopen tot zo’n 25 procent. Volgens Der Spiegel zouden de vijf automakers er gezamenlijk zo’n 2,6 miljard euro extra mee hebben verdiend in de afgelopen tien jaar.

Het softwareprogramma Partneo is ontwikkeld door Fransman Laurent Boutboul. Hij verkocht het pakket in 2010 aan consultancybedrijf Accenture dat volgens Boutboul, de informatie van de ene fabrikant gebruikte om de prijs te bepalen van de andere fabrikant. Accenture heeft de aantijging tot nu toe ontkend.  

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

‘EU onderzoekt vermeende prijsopdrijving onderdelenprijzen’ | Automotive Online

‘EU onderzoekt vermeende prijsopdrijving onderdelenprijzen’

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Europese Commissie onderzoekt of onderdelenprijzen kunstmatig werden opgedreven. (Foto: Shutterstock)

Autofabrikanten Renault, Nissan, PSA, FCA en Jaguar Landrover worden er sinds medio vorig jaar van verdacht kunstmatig de prijzen van onderdelen op te drijven met behulp van de speciale pricingsoftware Partneo. Het softwareprogramma is eigendom van consultancybedrijf Accenture. De Europese Commissie zou in december met een onderzoek zijn gestart. Dat melden diverse internationale media.

Lees hier het achtergrondartikel over de vermeende prijsopdrijvingen. ‘Aandacht voor mogelijk prijskartel op onderdelen is overtrokken.’

De prijsstijgingen van de onderdelen zouden oplopen tot zo’n 25 procent. Volgens Der Spiegel zouden de vijf automakers er gezamenlijk zo’n 2,6 miljard euro extra mee hebben verdiend in de afgelopen tien jaar.

Het softwareprogramma Partneo is ontwikkeld door Fransman Laurent Boutboul. Hij verkocht het pakket in 2010 aan consultancybedrijf Accenture dat volgens Boutboul, de informatie van de ene fabrikant gebruikte om de prijs te bepalen van de andere fabrikant. Accenture heeft de aantijging tot nu toe ontkend.  

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.