Ook Kona EV valt terug in actieradius door WLTP-testfout RDW

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Hij haalt sowieso de 400 kilometer, ook als hij opnieuw wordt gehomologeerd.

Door een mogelijke fout in de testprocedures voor nieuwe auto’s, is de actieradius van zowel de Kia e-Niro als de Hyundai Kona EV waarschijnlijk lager dan nu gemeld. De auto’s hebben te lang in de stadsmodus gereden, wat bij een EV zorgt voor een hogere actieradius. Beide organisaties hebben hun klanten inmiddels op de hoogte gebracht. 

De actieradius van de Kona Electric 64 kWh zou bij een juist uitgevoerde test naar schatting op 449 kilometer uitkomen in plaats van de nu gecommuniceerde 482, bevestigt woordvoerder Mike Belinfante van Hyundai Nederland. “We zijn gisteren geïnformeerd over de mogelijke aanpassing van de actieradius door een fout in de  meetmethode. De Kona Electric wordt nu opnieuw gehomologeerd. Pas dan weten we exact hoe de vork in de steel zit en horen wij wat de definitieve WLTP-cijfers zijn.” Bekijk hier het oordeel over de Kona van het Automotive Testpanel.

Er rijden momenteel 400 Kona’s EV rond, en er worden er dit jaar nog 250 uitgeleverd. Volgens Belinfante volgt vrijdag uitsluitsel over wat er gaat gebeuren. De auto’s zijn getest door de RDW; dat is om een reactie gevraagd.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Reacties

  • The Electric Dutchman seocompanyhull

    De 64 kWh Kona, zal geen bereik van 482 km hebben, want dat zou 8 km per kWh betekenen en dat heb ik nog nooit gezien in een EV. Een Nederlandse demo 64kWh Kona die op 97% stond, gaf een bereik van 355 km aan. 60 kWh maal 6 km zal wel te halen zijn (dus max 360-365 km bereik)