Onverwacht goede kwartaalcijfers voor Tesla

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:

Na een roerige periode meldt Tesla positieve kwartaalcijfers. “Een historisch moment”, zo noemt de autofabrikant de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal in zijn persbericht. Er werd een nettowinst van 312 miljoen dollar (273 miljoen euro) geboekt, terwijl over dezelfde periode vorig jaar nog een verlies van 619 miljoen dollar (542 miljoen euro) werd gemaakt. 

De goede resultaten komen onder meer door de verbeterde levering van de Model 3, waarvan de perikelen rondom de productie onder controle lijken. In het derde kwartaal zijn bijna 56 duizend Tesla’s Model 3 afgeleverd. De wekelijkse productie ligt nu op ruim 5.300 stuks en Tesla streeft naar een productie van rond 10 duizend exemplaren van de Model 3 per week. Tot nu toe werden alle Model 3 in de VS geproduceerd, maar omdat de markt voor dit model in Europa volgens Tesla, meer dan twee keer zo groot is als in de VS, liet de automaker eerder al weten dat er een fabriek komt in Europa en in China, een andere belangrijke groeimarkt van Tesla. Ook zegt de automaker zijn best te doen om de auto betaalbaarder te maken. Begin volgend jaar zal de Model 3 ook voor het eerst verschijnen in Europa en China.

Verder verdiende Tesla een kleine 190 miljoen dollar met de verkoop van ‘credtis’ aan andere fabrikanten. Die kunnen in bepaalde staten hun te hoge CO2-uitstoot compenseren met de credits die ze kopen van Tesla. 

Roerige tijd

Volgens topman Elon Musk had Tesla ‘een ijzersterk kwartaal’. Hij verwacht dat het bedrijf vanaf nu duurzaam winstgevend wordt en dat er geen nieuwe schulden meer gemaakt hoeven te worden. Tesla heeft een roerige tijd achter de rug: als gevolg van de schikking met de Amerikaanse waakhond SEC moet Musk zijn functie als bestuursvoorzitter opgeven. Wel blijft hij ceo van het bedrijf.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.