Duitse hof: Aanklager mag sjoemelonderzoek gebruiken tegen VW

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Een in opdracht van VW uitgevoerd onderzoek wordt nu gebruikt tegen de fabrikant zelf.

Volkswagen wordt door de Duitse justitie met een door het bedrijf zelf uitgevoerd onderzoek om de oren geslagen in de dieselgate-zaak. De openbaar aanklager legde in maart vorig jaar beslag op het onderzoeksrapport, tijdens een inval op het hoofdkantoor van Audi. Het gaat om een onderzoek dat Jones Day in opdracht van Volkswagen heeft laten uitvoeren naar hoe de sjoemelsoftware in de auto’s terecht is gekomen. De uitkomsten van dit onderzoek waren de grondslag onder de schikking die VW in de Verenigde Staten trof, meldt Automotive News Europe.

Volkswagen maakte bezwaar tegen het gebruik van het onderzoek, omdat dit zou vallen onder het verschoningsrecht. Het Federale Gerechtshof van Karlsruhe komt tot de conclusie dat de bescherming van de klant-advocaatrelatie hier niet opgaat, omdat het een intern onderzoek betreft. Dit betekent dat justitie het onderzoek mag inbrengen als bewijs in de dieselgate rechtszaak tegen de Duitse autofabrikant.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Reacties

  • Frederik van Putten fredvanputten1

    Oeps ! Nu breekt de pl…is uit in Duitsland en kunnen Winterkorn & Stadler & Diess slapeloze nachten krijgen! Dit wilde het openbaar ministerie in München al lang en bespaart ze heel veel verdere onderzoeks capaciteit en tijd!
    Een onderzoek wat knal hard is in uitspraken en waartoe ze zelf opdracht hebben gegeven om intern schoon te maken! Groeten uit München Fred van Putten VP&P Consult