‘Duitse minister roept ceo’s Daimler en Audi op het matje’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Dieter Zetsche (Daimler) moest uitleg geven over de Vito's met sjoemeldiesel. (foto: Shutterstock)

Verkeersminister Andreas Scheuer riep gisteren de topbestuurder Daimler, Dieter Zetsche, ter verantwoording voor een terugroepactie van 6.300 Mercedes Vito’s die mogelijk van sjoemelsoftware voorzien waren. Dit meldt de Duitse site Automobilwoche. De sjoemelsoftware maakt dat auto’s in een testomgeving veel minder fijnstof uitstoten dan op de weg. Volgens de KBA, de Duitse RDW, voldoen de systemen die de uitstoot van de dieselmotor van de Vito moeten reguleren niet aan de eisen.

Het onderzoek van de KBA is volgens een bericht in Der Spiegel inmiddels uitgebreid naar de C-Klasse van Mercedes. Daarin zit dezelfde motor als in de Vito, een motor die overigens door Renault wordt geleverd.

Audi-chef treedt niet af

Ook Audi-chef Rupert Stadler moest bij de minister langs. Volgens het Handelsblatt spraken zij over de software-updates die Audi toepast om de sjoemeldiesels weer aan de eisen te laten voldoen. Daarbij ging het om de recente terugroepactie van de A6, A7 en A8 met dieselmotor. Rond 66 duizend auto’s van die modellen moesten worden aangepast.

Stadler bevestigde aan de Augsburger Allgemeine Zeitung dat de dieselaffaire nog niet voorbij was. Daarbij ontkende hij geruchten in de media dat hij zou aftreden als ceo van Audi. “Ik voel mij verantwoordelijk en zolang ik de volledige steun heb van het management, neem ik de verantwoordelijkheid om het probleem op te lossen en het bedrijf naar de toekomst te leiden”, vertelde hij de krant.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.