Autofabrikanten treffen miljoenenschikking Takata-airbags

Takata-recall • Toyota, Subaru, Mazda en BMW hebben in de VS een schikking getroffen in de zaak rond de gevaarlijke airbags van de Japanse fabrikant Takata.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:

Dit meldt Associated Press (AP) vandaag.

De vier bedrijven betalen in totaal 553 miljoen dollar aan 15,8 miljoen gedupeerde auto-eigenaren, onder meer om de kosten van reparaties te dekken. De airbags van Takata konden door een defect in de ontsteker van het opblaasmechanisme ontploffen. In sommige gevallen zijn daarbij bestuurders dodelijk getroffen door stukjes metaal die met hoge snelheid door de auto werden geslingerd. Minstens 40 miljoen auto’s werden al teruggeroepen naar de garage. Defecte airbags van Takata hebben wereldwijd tot minstens 16 doden en 180 gewonden geleid, meldt AP.

Weinig auto’s gerepareerd

De schikking houdt ook in dat de autofabrikanten er harder aan werken om echt alle onbeveilige ontstekers te vervangen. Het gaat om auto’s vanaf het jaar 2000 en eigenaren zijn soms lastig te vinden. Eind april had in de VS slechts een derde van de Toyota en Subaru-rijders de ontsteker laten vervangen. De cijfers voor Mazda en BMW zijn nog lager, resp. 18 en 11 procent van de eigenaren heeft gehoor gegeven aan de recall.

Ook Nissan, Honda en Ford maken deel uit van de zaak die nu loopt bij een rechtbank in Florida. Het is nog niet duidelijk of deze bedrijven een soortgelijke schikking treffen. 

Eerder bekende Takata al schuld in het schandaal, waarbij het bedrijf in de VS een schikking trof van 1 miljard dollar.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.