VW snijdt fors in personeel

Maarten Bokslag Maarten Bokslag

Dit meldt Automotive News Europe.

Volkswagen wil drie miljard euro besparen als bijdrage in de steeds verder oplopende kosten van het dieselschandaal.Het concern werkt nu aan plannen om het personeel te verminderen zonder uitgaven voor kostbare bonussen en premies. Ongeveer zevenduizend medewerkers die hun pensioen naderen hebben al contracten getekend voor vervroegde uittreding of een deeltijdpensioen. VW verwacht ook dat uiteindelijk alle 4.500 tijdelijke banen in Duitsland verdwijnen, meldt Automotive News Europe. Zo zouden uiteindelijk 14 duizend banen kunnen vervallen. 

‘Future pact’

De operatie maakt deel uit van het ‘Future pact’ van VW, dat ten doel heeft de productiviteit in vier jaar tijd met 25 procent te verhogen. Nu heeft het bedrijf circa 100 duizend medewerkers in Duitsland. De totale vermindering zou 23.000 banen moeten bedragen. Tegelijkertijd is het plan om negenduizend medewerkers in nieuwe technologische gebieden toe te voegen, zoals digitalisering en electromobility.
Met de vakbonden is afgesproken dat het grootste deel van die nieuwe banen wordt ingevuld door mensen waarvan de huidige banen worden uitgefaseerd. Zo wordt de netto-reductie van 14 duizend behaald. Het is de bedoeling dat eind 2017 al 1.700 vaste werknemers en tweeduizend tijdelijke krachten het bedrijf hebben verlaten. Daarmee wordt de ambitie van vorig jaar, om drieduizend banen in te krimpen, ruimschoots gehaald. 

Eerder kondigde Matthias Müller, ceo van Volkswagen Groep, al aan dat de autofabrikant dit jaar 10 procent moet bezuinigen. De onderhandelingen met de bonden verlopen niet altijd op rolletjes