‘VW hield gebruik sjoemelsoftware stil om te schikken’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Volkswagen had op 3 september aan de autoriteiten toegegeven sjoemelsoftware te hebben geïnstalleerd in zijn dieselauto’s. Dit kwam pas op 18 september in het nieuws toen de Environmental Protection Agency (EPA) het openbaar maakte.

Financiële consequenties
“Het bestuur van Volkswagen had reden om aan te nemen dat het mogelijk was samen met de autoriteiten tot een oplossing te komen. Die oplossing zou geen significante financiële consequenties hebben gehad voor VW”, meldt advocatenbureau Goehmann in een juridisch rapport dat Reuters heeft ingezien. Volgens het kantoor was dit niet alleen legitiem, maar zelfs aan te bevelen. 

Het rapport van Goehmann wordt gebruikt in een rechtszaak die een aantal aandeelhouders hebben aangespannen tegen de fabrikant. Volgens hen heeft Volkswagen te lang het gebruik van sjoemelsoftware stil gehouden. Er zijn ook in Nederland massaclaims gestart van aandeelhouders tegen VW. 

De fabrikant meldde vorige week de publicatie van zijn jaarcijfers uit te stellen omdat er meer tijd nodig was om de financiele gevolgen van dieselgate in te schatten.