BDO legt de basis voor een goede opvolging

Oliebollenspecial • Voor bedrijfsopvolging binnen de familie bestaat er een aantrekkelijke fiscale regeling.
Redactie Redactie
• Laatste update:
Bram Cornelissen: "Familiebedrijven krijgen nieuw perspectief.” (foto: Promedia)

Familiebedrijven – en de automotivesector kent er heel veel van – hebben hun eigen dynamiek. Vooral als het gaat om opvolging of verkoop spelen er allerlei sentimenten mee. Zéker nu de markt zo sterk aan het veranderen is. BDO geeft advies en zoekt samen met ondernemers naar nieuwe wegen.

De automotive verandert razendsnel, constateert ook Bram Cornelissen, fiscalist bij BDO Accountants & Adviseurs. “Een andere kijk op mobiliteit verandert de markt, waardoor bedrijven op zoek moeten naar nieuwe verdienmodellen. Daarbij zien we dat banken zich terugtrekken en dat er schaalvergroting plaatsvindt. Dat vormt een cocktail voor een onzekere toekomst”, stelt hij. En daarmee is het ook een complicerende factor voor opvolging of verkoop van het bedrijf. “Want hoe wil je dat het bedrijf erbij staat als het een nieuwe eigenaar krijgt? Zijn de plannen en perspectieven voor de toekomst helder?”

Eigen dynamiek

Familiebedrijven hebben een eigen dynamiek, weet Cornelissen na jarenlange ervaring in de adviespraktijk. “Dat komt allemaal naar boven als de eigenaar denkt aan stoppen. Zijn er dan kinderen die het graag overnemen? Kan die opvolger dat eigenlijk wel aan? Dat is niet vanzelfsprekend. En hoe wil de eigenaar zijn ‘oudedagsvoorziening’, die vaak in de waarde van het bedrijf besloten ligt, veiligstellen? Wat kunnen we met het vastgoed, dat vaak een grote waarde vertegenwoordigt?” Bij de vraag of opvolging binnen de familie mogelijk is, spelen ook toekomstperspectieven mee. “Stel dat je als dealer een paar mooie merken voert. Dan is het zeker niet vanzelfsprekend dat je die merken over een paar jaar nog steeds hebt. Schaalvergroting, het agencymodel en online verkoop veranderen het businessmodel van dealers volkomen. Dus is het zaak om voor de overdracht al nieuwe perspectieven voor de toekomst te bepalen. Wij kennen de markt en denken daar over mee.” Voor bedrijfsopvolging binnen de familie bestaat er een aantrekkelijke fiscale regeling. Die maakt het mogelijk om een bedrijf vrijwel belastingvrij over te dragen aan bijvoorbeeld de kinderen. Cornelissen: “Voor ondernemers die nu al weten wat ze willen, is het slim om daar op korte termijn gebruik van te maken. Die regeling gaat binnen enkele jaren op de helling, zo is de verwachting.”

Workshops

Een opvolgingsproces vraagt een meerjarige voorbereiding. Om de gesprekken hierover binnen de familie en het (familie)bedrijf op gang te helpen, organiseert BDO voor zowel zittende eigenaren als voor de nieuwe generatie (aparte) masterclasses omtrent bedrijfsopvolging. Daar komen naast de fiscale aspecten en praktische zaken ook aspecten als de onuitgesproken spanningsvelden en ‘stille krachten’ in het familiebedrijf aan de orde.  “Die masterclasses zijn belangrijk om kennis op te doen. Maar je komt er ook mensen tegen die in precies dezelfde situatie zitten als jij. Dat is vaak net zo verhelderend”, besluit de BDO-adviseur.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

BDO legt de basis voor een goede opvolging | Automotive Online

BDO legt de basis voor een goede opvolging

Oliebollenspecial • Voor bedrijfsopvolging binnen de familie bestaat er een aantrekkelijke fiscale regeling.
Redactie Redactie
• Laatste update:
Bram Cornelissen: "Familiebedrijven krijgen nieuw perspectief.” (foto: Promedia)

Familiebedrijven – en de automotivesector kent er heel veel van – hebben hun eigen dynamiek. Vooral als het gaat om opvolging of verkoop spelen er allerlei sentimenten mee. Zéker nu de markt zo sterk aan het veranderen is. BDO geeft advies en zoekt samen met ondernemers naar nieuwe wegen.

De automotive verandert razendsnel, constateert ook Bram Cornelissen, fiscalist bij BDO Accountants & Adviseurs. “Een andere kijk op mobiliteit verandert de markt, waardoor bedrijven op zoek moeten naar nieuwe verdienmodellen. Daarbij zien we dat banken zich terugtrekken en dat er schaalvergroting plaatsvindt. Dat vormt een cocktail voor een onzekere toekomst”, stelt hij. En daarmee is het ook een complicerende factor voor opvolging of verkoop van het bedrijf. “Want hoe wil je dat het bedrijf erbij staat als het een nieuwe eigenaar krijgt? Zijn de plannen en perspectieven voor de toekomst helder?”

Eigen dynamiek

Familiebedrijven hebben een eigen dynamiek, weet Cornelissen na jarenlange ervaring in de adviespraktijk. “Dat komt allemaal naar boven als de eigenaar denkt aan stoppen. Zijn er dan kinderen die het graag overnemen? Kan die opvolger dat eigenlijk wel aan? Dat is niet vanzelfsprekend. En hoe wil de eigenaar zijn ‘oudedagsvoorziening’, die vaak in de waarde van het bedrijf besloten ligt, veiligstellen? Wat kunnen we met het vastgoed, dat vaak een grote waarde vertegenwoordigt?” Bij de vraag of opvolging binnen de familie mogelijk is, spelen ook toekomstperspectieven mee. “Stel dat je als dealer een paar mooie merken voert. Dan is het zeker niet vanzelfsprekend dat je die merken over een paar jaar nog steeds hebt. Schaalvergroting, het agencymodel en online verkoop veranderen het businessmodel van dealers volkomen. Dus is het zaak om voor de overdracht al nieuwe perspectieven voor de toekomst te bepalen. Wij kennen de markt en denken daar over mee.” Voor bedrijfsopvolging binnen de familie bestaat er een aantrekkelijke fiscale regeling. Die maakt het mogelijk om een bedrijf vrijwel belastingvrij over te dragen aan bijvoorbeeld de kinderen. Cornelissen: “Voor ondernemers die nu al weten wat ze willen, is het slim om daar op korte termijn gebruik van te maken. Die regeling gaat binnen enkele jaren op de helling, zo is de verwachting.”

Workshops

Een opvolgingsproces vraagt een meerjarige voorbereiding. Om de gesprekken hierover binnen de familie en het (familie)bedrijf op gang te helpen, organiseert BDO voor zowel zittende eigenaren als voor de nieuwe generatie (aparte) masterclasses omtrent bedrijfsopvolging. Daar komen naast de fiscale aspecten en praktische zaken ook aspecten als de onuitgesproken spanningsvelden en ‘stille krachten’ in het familiebedrijf aan de orde.  “Die masterclasses zijn belangrijk om kennis op te doen. Maar je komt er ook mensen tegen die in precies dezelfde situatie zitten als jij. Dat is vaak net zo verhelderend”, besluit de BDO-adviseur.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.