Autonieuws | Verwennerij(tje)

Wat zeggen de experts?
Marco Gorter, coördinator tests Autoweek
Is het de S-klasse gelukt om opnieuw de benchmark te zetten?
De tijd dat de S-klasse liet zien waar ‘de auto’ als geheel over vijf jaar zou staan, lijkt achter ons te liggen. Dat heeft te maken met de elektrificatie. Maar wat betreft luxe en digitale verwennerij rekt de S-klasse de mogelijkheden toch weer wat verder op.
Missen jullie nog iets aan de S-klasse?
Level 3 autonoom rijden is op z’n vroegst pas in de tweede helft 2021 mogelijk. Audi beloofde eerder ook dat de A8 het een jaar na introductie zou kunnen, maar tot op heden kan het nog niet.
Welk cijfer krijgt de auto van jullie?
Een 8.
Paul Harms, directeur Mobility Service Nederland
Wat spreekt in zijn voordeel?
In de ratrace naar de officieuze titel “de beste auto van de wereld” hebben de ingenieurs uit Stuttgart weer alles uit de kast gehaald. Maar is het koperspubliek geïnteresseerd in al die gadgets? Ruim 28 duizend euro voor een mooi “business pakket” dat bestaat uit een geluidsinstallatie, twee schermen achterin en een paar kussens gaat ons nuchtere Nederlanders wat te ver.
Wat in zijn nadeel?
De S-klasse wordt nu alleen nog maar met fossiele brandstofmotoren geleverd. Wij wachten op de EQS. Tot die tijd beoordelen wij het leasepotentieel met een 5.
Joost Klaren, restwaardespecialist bij Autotelex
Wat zijn de sterke restwaardekanten?
Het premium karakter, afgeladen met de laatste technologie. Bijvoorbeeld Intelligent Park Pilot die de auto kan laten voorrijden en Digital Light.
En wat de zwakke?
Autonoom rijden is mogelijk op niveau 2, dus daarmee blijft Tesla voorop lopen. Het leveringsprogramma begint met één benzine en twee dieselmotoren, behoorlijk traditioneel.
Restwaardepotentieel
EEen 7,5. De nieuwprijs is gestegen en er is een goedgevulde optielijst. Het exclusieve en traditionele karakter maken het hoge cijfer.
Hans den Hollander, fleetmanager bij Cisco
Wat spreekt in zijn voordeel?
Veiligheid en comfort staan op zeer hoog niveau in de nieuwe S-klasse. Het is een formidabele limousine, maar het beste nieuws voor fleetowners is de komst van EV-variant EQS.
Wat in zijn nadeel?
Het fleetpotentieel is uiteraard beperkt. Er is maar een handje vol werknemers met een leasebudget waar de S-klasse in past. En de CO2-uitstoot is te hoog voor veel autoregelingen.
Fleetpotentieel
Een 6,5. Vooral vanwege het segment.
Willem van den Brink, data specialist Mivar Group
Welke (nieuwe) technieken maken de S-klasse interessant?
Alles draait om comfort. Bij het verstellen van de spiegels ‘ziet’ de auto naar welke spiegel je kijkt. Verder is er een nieuwe generatie van het besturingssysteem MBUX met gezichtsherkenning. Ook de S-klasse kan zichzelf parkeren in een parkeergarage en de rugleuningen kunnen de geluidsgolven versterken.
Wat hadden jullie graag anders gezien?
In het verleden debuteerden nieuwe technieken in de S-klasse. Nu blijft echte vernieuwing uit. Het is vooral verfijning. Ook de keuze in aandrijflijnen is in eerste instantie beperkt. Het is nog altijd een zescilinder met een 9-traps automaat, optioneel met 4Matic. Het is wachten op de EQS.
Hoe schatten jullie de onderhoudskosten in (en vergelijking tot vergelijkbare modellen)?
Onderhoudsvoorschriften zijn er nog niet.. Gebaseerd op voorgaande en andere Mercedes-modellen, denken we aan zo’n 40-50 euro per maand (bij 48 maanden / 30.000 km per jaar). De garantietermijn is slechts 24 maanden, potentieel een risico op hoge kosten als er iets aan de vele systemen mankeert die de S-klasse rijk is. Al met al geven wij een 7.5.