Alliance Automotive Group nieuwe eigenaar Nederlandse onderdelendistributeur

Partspoint: Groeien onder Amerikaanse vleugels

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Beeld: Shutterstock

We waren in Nederland al behoorlijk onder de indruk van LKQ, die grote Amerikaanse onderdelenreus met een jaaromzet van zo’n 9 miljard dollar, dat via Sator een groot deel van de Nederlandse grossiersmarkt opkocht. Dat belooft nog wat voor de overname van Partspoint door de Alliance Automotive Group, de Europese tak van het Amerikaanse Genuine Parts Company (GPC). Deze reus realiseert een jaaromzet van meer dan 15 miljard dollar. Het nam vorig jaar de Frans-Britse Alliance Automotive Group (AAG) over voor 1,7 miljard euro. Het was ‘slechts’ een van de 40 (!) bedrijven die GPC sinds 2015 overnam. AAG zelf kocht in deze periode zo’n 70 bedrijven, waaronder nu dus ook Partspoint. Niet verwonderlijk dat ze bij de Nederlandse onderdelenleverancier blij zijn met de overname door een dergelijke speler.

Dank verschuldigd

Partspoint is een dochteronderneming van Autobinck, dat zich vooral richt op innovaties in mobiliteit en steeds minder op de traditionele keten. Lange tijd wist Partspoint onder de vleugels van Autobinck wel in het spoor te blijven van concurrent Fource, dat als dochter van miljardenbedrijf LKQ een snelle consolidatieslag doorvoerde. Maar nu was het tijd voor een volgende fase, stelt Cor Baltus, ceo van Partspoint. “We zijn Autobinck veel dank verschuldigd, want er was vertrouwen in onze strategie. We wisten niet voor niets van 100 naar 300 miljoen euro omzet te groeien in een paar jaar tijd”, aldus Baltus. “Partspoint leverde ook een bijdrage terug natuurlijk, want de innovaties op mobiliteitsgebied bij Autobinck moeten worden gefinancierd door bestaande business. Maar de ontwikkelingen op de internationale aftermarket maken dat er meer investeringsruimte nodig is. De grote spelers in Europa hebben een omzet van 1,5 miljard euro; daar komen we niet bij in de buurt. Wil je mee kunnen doen op het gebied van ondersteuning van je klanten via bijvoorbeeld een goede online catalogus en voorraad, maar ook op het gebied van inkoop en IT-oplossingen, dan is schaalgrootte nodig. Ik denk dat we met deze overname dan ook mooie stappen kunnen zetten.”

Schaalgrootte

Voor autobedrijven kan de consolidatieslag in de distributieketen wel eens gunstig uitpakken. Het geeft de leveranciers van onderdelen ook een sterkere positie ten opzichte van autofabrikanten, en er ontstaat meer investeringskracht voor initiatieven op het gebied van het beschikbaar maken van technische data en telematicatoepassingen voor universele autobedrijven. Het universele kanaal kan daarbij niet vertrouwen op brancheorganisaties, die lijken de grote autofabrikanten nauwelijks tegenspel te kunnen bieden in de strijd om data. De grote onderdelenreuzen kunnen dat wellicht wel. Op hun agenda staat met rood omcirkeld dat de connected car moet worden ‘veiliggesteld’ voor het universele kanaal.

Alliance Automotive Group

p49 alliance automotive group

De Alliance Automotive Group (AAG) is een 1.800 vestigingen tellende grossiersgroep die actief is in Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en Duitsland. Vooral in dat laatste land maakte de groep de afgelopen twee jaar een stormachtige groei door. In 2016 en 2017 nam AAG vijf onderdelendistributeurs in Duitsland over. Zo ging het in omzet onder meer Duitslands grootste grossiersgroep, Wessels Müller-Trost (1,6 miljard euro in 2016), voorbij. De groep is actief onder de namen Groupauto France, Précisium, Partners en Gef’Auto in Frankrijk, Groupauto UK, UAN en FPS in het Verenigd Koninkrijk, Groupauto Polska en onder de eigen naam in Duitsland.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Partspoint: Groeien onder Amerikaanse vleugels | Automotive Online
Alliance Automotive Group nieuwe eigenaar Nederlandse onderdelendistributeur

Partspoint: Groeien onder Amerikaanse vleugels

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Beeld: Shutterstock

We waren in Nederland al behoorlijk onder de indruk van LKQ, die grote Amerikaanse onderdelenreus met een jaaromzet van zo’n 9 miljard dollar, dat via Sator een groot deel van de Nederlandse grossiersmarkt opkocht. Dat belooft nog wat voor de overname van Partspoint door de Alliance Automotive Group, de Europese tak van het Amerikaanse Genuine Parts Company (GPC). Deze reus realiseert een jaaromzet van meer dan 15 miljard dollar. Het nam vorig jaar de Frans-Britse Alliance Automotive Group (AAG) over voor 1,7 miljard euro. Het was ‘slechts’ een van de 40 (!) bedrijven die GPC sinds 2015 overnam. AAG zelf kocht in deze periode zo’n 70 bedrijven, waaronder nu dus ook Partspoint. Niet verwonderlijk dat ze bij de Nederlandse onderdelenleverancier blij zijn met de overname door een dergelijke speler.

Dank verschuldigd

Partspoint is een dochteronderneming van Autobinck, dat zich vooral richt op innovaties in mobiliteit en steeds minder op de traditionele keten. Lange tijd wist Partspoint onder de vleugels van Autobinck wel in het spoor te blijven van concurrent Fource, dat als dochter van miljardenbedrijf LKQ een snelle consolidatieslag doorvoerde. Maar nu was het tijd voor een volgende fase, stelt Cor Baltus, ceo van Partspoint. “We zijn Autobinck veel dank verschuldigd, want er was vertrouwen in onze strategie. We wisten niet voor niets van 100 naar 300 miljoen euro omzet te groeien in een paar jaar tijd”, aldus Baltus. “Partspoint leverde ook een bijdrage terug natuurlijk, want de innovaties op mobiliteitsgebied bij Autobinck moeten worden gefinancierd door bestaande business. Maar de ontwikkelingen op de internationale aftermarket maken dat er meer investeringsruimte nodig is. De grote spelers in Europa hebben een omzet van 1,5 miljard euro; daar komen we niet bij in de buurt. Wil je mee kunnen doen op het gebied van ondersteuning van je klanten via bijvoorbeeld een goede online catalogus en voorraad, maar ook op het gebied van inkoop en IT-oplossingen, dan is schaalgrootte nodig. Ik denk dat we met deze overname dan ook mooie stappen kunnen zetten.”

Schaalgrootte

Voor autobedrijven kan de consolidatieslag in de distributieketen wel eens gunstig uitpakken. Het geeft de leveranciers van onderdelen ook een sterkere positie ten opzichte van autofabrikanten, en er ontstaat meer investeringskracht voor initiatieven op het gebied van het beschikbaar maken van technische data en telematicatoepassingen voor universele autobedrijven. Het universele kanaal kan daarbij niet vertrouwen op brancheorganisaties, die lijken de grote autofabrikanten nauwelijks tegenspel te kunnen bieden in de strijd om data. De grote onderdelenreuzen kunnen dat wellicht wel. Op hun agenda staat met rood omcirkeld dat de connected car moet worden ‘veiliggesteld’ voor het universele kanaal.

Alliance Automotive Group

p49 alliance automotive group

De Alliance Automotive Group (AAG) is een 1.800 vestigingen tellende grossiersgroep die actief is in Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en Duitsland. Vooral in dat laatste land maakte de groep de afgelopen twee jaar een stormachtige groei door. In 2016 en 2017 nam AAG vijf onderdelendistributeurs in Duitsland over. Zo ging het in omzet onder meer Duitslands grootste grossiersgroep, Wessels Müller-Trost (1,6 miljard euro in 2016), voorbij. De groep is actief onder de namen Groupauto France, Précisium, Partners en Gef’Auto in Frankrijk, Groupauto UK, UAN en FPS in het Verenigd Koninkrijk, Groupauto Polska en onder de eigen naam in Duitsland.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.