Kennisbank | Bandenmarkt krijgt weer lucht

Redactie Redactie
• Laatste update:
> De totale vervangingsmarkt liet over het eerste halfjaar een minieme daling zien.

Dat zijn er 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de Europese koepel voor bandenfabrikanten ETRMA. Over de eerste zes maanden van dit jaar valt de verkoop 0,7 procent lager uit als gevolg van de sterke verkoopdaling in het eerste kwartaal. Toen verkochten de ETRMA-leden 52,4 miljoen banden, dat zijn er 6 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2017.

Winst Stern daalt 13 procent

Vooral de dealertak kampt met krappe marges, mede doordat er steeds meer auto’s worden geleaset in plaats van verkocht.

De nettowinst van Stern Groep, de grootste dealerholding van Nederland, daalde over het eerste halfjaar met 13 procent, naar 4,7 miljoen euro. De omzet kwam uit op 587,2 miljoen euro: een daling van 1,1 procent, mede door nieuwe boekhoudregels die verplichten om auto’s met terugkoopverklaring op de balans te houden. Uitgaande van de oude regels zou de omzet 0,6 procent hoger liggen.

p36 kennisbank winst stern

Volgens de groep drukte de dealertak het resultaat, waar de leasemarkt voor omzetgroei zorgde bij de tak Mobility Solutions, waar de lease- en verhuurtak onder vallen. Het een heeft met het ander te maken: volgens de dealerholding is het feit dat er steeds meer auto’s worden geleaset in plaats van gekocht een van de oorzaken van de dunner wordende marges.

Toch is ook op de leasemarkt niet alleen rozengeur en maneschijn: het bedrijfsresultaat kwam 10,6 procent lager uit, doordat “de positieve restwaardecorrectie op de benzinevoertuigen teniet werd gedaan door de negatieve restwaardecorrectie op de dieselvoertuigen.” 

Stern verwacht over heel 2018 een hoger resultaat voor belastingen dan in 2017, “door de geleidelijke verbetering van de marges bij Dealergroep Stern, de voortgaande groei bij Stern Mobility Solutions, de verbeteringen bij Stern Car Services en doorgevoerde kostenbesparingen.”

Topladers

Nederland is de laadpaalkampioen van Europa: van alle publieke laadpalen in Europa staat 28 procent in Nederland.p37 topladers

Van alle 100 duizend publieke laadpalen in Europa staat 76 procent in slechts vier landen. Nederland staat met 28 procent van het totaal bovenaan de laadpaallijst, concludeert fabrikantenorganisatie Acea. Duitsland (22%), Frankrijk (14%) en het VK (12%) volgen op geruime afstand. In Oost- en Zuid-Europa staan de minste laadpalen, zo telt Roemenië er maar 114 en Bulgarije 94. RAI Vereniging meldt dat er in Nederland ook nog eens een kleine 90 duizend laadpalen staan bij particulieren en bedrijven.

Acea gebruikt de laadpaalcijfers om aan te tonen dat de plannen van het Europees Parlement om in 2030 een CO2-reductie van vijftig procent te bewerkstelligen door een toename van EV’s, volstrekt onhaalbaar is. “Dat zou betekenen dat er vanaf nu ieder jaar 700 duizend laadpalen geplaatst moeten worden”, zegt secretaris generaal Eric Jonnaert. Volgens Acea is het plan van de Europese Commissie, dat een reductie van 30 procent voorstelt, al zeer ambitieus. “Alle lidstaten zullen snel tempo moeten maken met het aanleggen van laadinfrastructuur. Alleen dan kunnen consumenten overtuigd worden om over te stappen op een EV.”

Handje-contantje

p37 handjecontantjeEen opvallende conclusie uit een onderzoek onder een kleine 300 consumenten van marketingbureau Flow Resulting: consumenten kiezen op een auto van 20 duizend euro eerder voor een korting van 2.000 euro dan voor een korting van 15 procent. “Dat komt mede doordat een korting in euro’s voor veel consumenten tastbaarder is dan een percentage”, zegt Flowresulting-directeur Anders Jansen in een reactie.

Automotive Kennisbank

In de Automotive Kennisbank vindt u alle relevante onderzoeken, feiten en cijfers over de mobiliteitsbranche. Van diverse bronnen en ook van de redactie van Automotive zelf, zoals analyses over (gebruikte) autoverkoop, schade, leasing en de aftermarket.
www.automotivekennisbank.nl

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Kennisbank | Bandenmarkt krijgt weer lucht | Automotive Online

Kennisbank | Bandenmarkt krijgt weer lucht

Redactie Redactie
• Laatste update:
> De totale vervangingsmarkt liet over het eerste halfjaar een minieme daling zien.

Dat zijn er 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de Europese koepel voor bandenfabrikanten ETRMA. Over de eerste zes maanden van dit jaar valt de verkoop 0,7 procent lager uit als gevolg van de sterke verkoopdaling in het eerste kwartaal. Toen verkochten de ETRMA-leden 52,4 miljoen banden, dat zijn er 6 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2017.

Winst Stern daalt 13 procent

Vooral de dealertak kampt met krappe marges, mede doordat er steeds meer auto’s worden geleaset in plaats van verkocht.

De nettowinst van Stern Groep, de grootste dealerholding van Nederland, daalde over het eerste halfjaar met 13 procent, naar 4,7 miljoen euro. De omzet kwam uit op 587,2 miljoen euro: een daling van 1,1 procent, mede door nieuwe boekhoudregels die verplichten om auto’s met terugkoopverklaring op de balans te houden. Uitgaande van de oude regels zou de omzet 0,6 procent hoger liggen.

p36 kennisbank winst stern

Volgens de groep drukte de dealertak het resultaat, waar de leasemarkt voor omzetgroei zorgde bij de tak Mobility Solutions, waar de lease- en verhuurtak onder vallen. Het een heeft met het ander te maken: volgens de dealerholding is het feit dat er steeds meer auto’s worden geleaset in plaats van gekocht een van de oorzaken van de dunner wordende marges.

Toch is ook op de leasemarkt niet alleen rozengeur en maneschijn: het bedrijfsresultaat kwam 10,6 procent lager uit, doordat “de positieve restwaardecorrectie op de benzinevoertuigen teniet werd gedaan door de negatieve restwaardecorrectie op de dieselvoertuigen.” 

Stern verwacht over heel 2018 een hoger resultaat voor belastingen dan in 2017, “door de geleidelijke verbetering van de marges bij Dealergroep Stern, de voortgaande groei bij Stern Mobility Solutions, de verbeteringen bij Stern Car Services en doorgevoerde kostenbesparingen.”

Topladers

Nederland is de laadpaalkampioen van Europa: van alle publieke laadpalen in Europa staat 28 procent in Nederland.p37 topladers

Van alle 100 duizend publieke laadpalen in Europa staat 76 procent in slechts vier landen. Nederland staat met 28 procent van het totaal bovenaan de laadpaallijst, concludeert fabrikantenorganisatie Acea. Duitsland (22%), Frankrijk (14%) en het VK (12%) volgen op geruime afstand. In Oost- en Zuid-Europa staan de minste laadpalen, zo telt Roemenië er maar 114 en Bulgarije 94. RAI Vereniging meldt dat er in Nederland ook nog eens een kleine 90 duizend laadpalen staan bij particulieren en bedrijven.

Acea gebruikt de laadpaalcijfers om aan te tonen dat de plannen van het Europees Parlement om in 2030 een CO2-reductie van vijftig procent te bewerkstelligen door een toename van EV’s, volstrekt onhaalbaar is. “Dat zou betekenen dat er vanaf nu ieder jaar 700 duizend laadpalen geplaatst moeten worden”, zegt secretaris generaal Eric Jonnaert. Volgens Acea is het plan van de Europese Commissie, dat een reductie van 30 procent voorstelt, al zeer ambitieus. “Alle lidstaten zullen snel tempo moeten maken met het aanleggen van laadinfrastructuur. Alleen dan kunnen consumenten overtuigd worden om over te stappen op een EV.”

Handje-contantje

p37 handjecontantjeEen opvallende conclusie uit een onderzoek onder een kleine 300 consumenten van marketingbureau Flow Resulting: consumenten kiezen op een auto van 20 duizend euro eerder voor een korting van 2.000 euro dan voor een korting van 15 procent. “Dat komt mede doordat een korting in euro’s voor veel consumenten tastbaarder is dan een percentage”, zegt Flowresulting-directeur Anders Jansen in een reactie.

Automotive Kennisbank

In de Automotive Kennisbank vindt u alle relevante onderzoeken, feiten en cijfers over de mobiliteitsbranche. Van diverse bronnen en ook van de redactie van Automotive zelf, zoals analyses over (gebruikte) autoverkoop, schade, leasing en de aftermarket.
www.automotivekennisbank.nl

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.