Alfa-dealers kritisch over plannen importeur

Redactie Redactie
• Laatste update:

Opgeteld heb je het dan over een “substantieel aantal” dealers. In een reactie zegt dealervoorzitter Cas Gorris dat hij mét de directie vindt “dat we moeten werken aan een hogere kwaliteit, professionaliteit en volume. We willen ook niet star en conservatief zijn. Maar het plan dat nu gepresenteerd is, waarbij 30 tot 40% van de dealers ter discussie staat, is van een ander formaat. Het is de vraag of je met dit middel je doel bereikt.”

Volgens Salomons, sinds enkele maanden directeur bij het importbedrijf, is een van de zwakten in het huidige dealernetwerk dat een deel van de dealers Alfa ‘erbij’ doet. “Blijkbaar doelt hij op de dealers die ook Fiat doen”, merkt Gorris op. “Maar beide merken komen uit hetzelfde concern en indertijd heeft de fabrikant in Nederland voor multibranding gekozen. De directie in Nederland zegt nu dat zijn plannen worden gedragen door Italië. Wij zullen alle middelen inzetten om te verifiëren of dat juist is.”

Een punt van discussie wordt nog de opzegtermijn voor dealers die buiten de boot gaan vallen. De importeur spreekt van een reorganisatie van zijn netwerk – waardoor hij een opzegtermijn van twaalf maanden kan hanteren. “De vraag is of er sprake is van een werkelijke reorganisatie”, zegt Gorris. “Als dat niet zo is, is de opzegtermijn 24 maanden. Maar goed, dat is een zaak van de juristen.”

Gorris benadrukt dat de zaak ook een emotionele kant heeft. “In de afgelopen periode hebben de dealers een sterke loyaliteit betoond, in goede en slechte tijden. Het gevoel bij het merk, het Alfisme, speelt een heel belangrijke rol, zowel aan de kant van de kopers als bij de dealers.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.