Leasepark min 1,3 procent

Redactie Redactie
• Laatste update:

Op 31 december 2003 telde Nederland 782.000 leasevoertuigen, zo’n 10.000 minder dan eind 2002. Die teruggang komt geheel op het conto van een daling van het aantal leasecontracten van personenauto’s (van 531 naar 517 duizend). Er werden iets meer bestelauto’s geleast (+ 2,3 procent) en het vrachtautoleasepark bleef in omvang gelijk.

Geen ‘dikke bakken’
De jaarcijfers weerleggen volgens de VNA het beeld dat het leasepark bestaat uit bovengemiddeld dure en grote auto’s. De lease-auto is inderdaad zelden een kleine stadsauto, maar in de regel is het ook geen auto uit het topsegment. De harde kern wordt gevormd door grote en kleine middenklassers, net als bij auto’s die door particulieren worden aangeschaft. Ten opzichte van 2002 nam het aandeel van het B- en C-segment (kleine auto’s en compacte middenklassers) zelfs iets toe, terwijl het belang van het D- en E-segment (grote middenklasse en zakenklasse) iets afnam. VNA-voorzitter Pieter Jan Biesheuvel: “Ook in tijden van economische malaise blijft leasing een aantrekkelijk alternatief voor ondernemers. Hier klinkt duidelijk de trend door dat leasemaatschappijen, samen met hun klanten, zorgvuldig bekijken waar kostenbesparingen mogelijk zijn.”

Diefstal
De VNA heeft ook goed nieuws: de diefstal van leasevoertuigen (personen-, bestel- en vrachtauto’s) daalde aanzienlijk. In 2003 werden ongeveer 850 voertuigen gestolen, terwijl dat er in 2002 nog 1.250 waren. Die daling is sterker dan de landelijke afname. In 2002 was 5,3 procent van de gestolen personenauto’s namelijk een lease-auto, in 2003 zakte dat tot 4,5 procent.
‘VNA Autoleasemarkt Jaarcijfers 2003’ geeft een niet volledig, maar wel vrij goed inzicht in de omvang en samenstelling van de autoleasemarkt. De tachtig VNA-leden hebben meer dan driekwart van alle Nederlandse leasecontracten in hun portefeuille. Bij personenautolease is hun marktaandeel zelfs 92,5 procent.

De volledige publicatie is beschikbaar op de VNA-website www.vna-lease.nl, onder ‘Feiten en Cijfers’.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Leasepark min 1,3 procent | Automotive Online

Leasepark min 1,3 procent

Redactie Redactie
• Laatste update:

Op 31 december 2003 telde Nederland 782.000 leasevoertuigen, zo’n 10.000 minder dan eind 2002. Die teruggang komt geheel op het conto van een daling van het aantal leasecontracten van personenauto’s (van 531 naar 517 duizend). Er werden iets meer bestelauto’s geleast (+ 2,3 procent) en het vrachtautoleasepark bleef in omvang gelijk.

Geen ‘dikke bakken’
De jaarcijfers weerleggen volgens de VNA het beeld dat het leasepark bestaat uit bovengemiddeld dure en grote auto’s. De lease-auto is inderdaad zelden een kleine stadsauto, maar in de regel is het ook geen auto uit het topsegment. De harde kern wordt gevormd door grote en kleine middenklassers, net als bij auto’s die door particulieren worden aangeschaft. Ten opzichte van 2002 nam het aandeel van het B- en C-segment (kleine auto’s en compacte middenklassers) zelfs iets toe, terwijl het belang van het D- en E-segment (grote middenklasse en zakenklasse) iets afnam. VNA-voorzitter Pieter Jan Biesheuvel: “Ook in tijden van economische malaise blijft leasing een aantrekkelijk alternatief voor ondernemers. Hier klinkt duidelijk de trend door dat leasemaatschappijen, samen met hun klanten, zorgvuldig bekijken waar kostenbesparingen mogelijk zijn.”

Diefstal
De VNA heeft ook goed nieuws: de diefstal van leasevoertuigen (personen-, bestel- en vrachtauto’s) daalde aanzienlijk. In 2003 werden ongeveer 850 voertuigen gestolen, terwijl dat er in 2002 nog 1.250 waren. Die daling is sterker dan de landelijke afname. In 2002 was 5,3 procent van de gestolen personenauto’s namelijk een lease-auto, in 2003 zakte dat tot 4,5 procent.
‘VNA Autoleasemarkt Jaarcijfers 2003’ geeft een niet volledig, maar wel vrij goed inzicht in de omvang en samenstelling van de autoleasemarkt. De tachtig VNA-leden hebben meer dan driekwart van alle Nederlandse leasecontracten in hun portefeuille. Bij personenautolease is hun marktaandeel zelfs 92,5 procent.

De volledige publicatie is beschikbaar op de VNA-website www.vna-lease.nl, onder ‘Feiten en Cijfers’.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.