Online-tankpas van Travel Card

Redactie Redactie
• Laatste update:

Maar wie een pas inclusief pincode steelt of vindt, kan een dag of twee naar hartelust tanken. Het kost doorgaans namelijk een dag voordat de kaartverstrekker kan zien dat er ‘vreemd’ word getankt met een pas en nog eens een dag voordat deze informatie is opgenomen in de blacklists van de tankstations.
Travel Card Nederland, met naar eigen opgave 220 duizend passen een van de twee grootste tankpasmaatschappijen, heeft hier iets op gevonden: een online pas waarbij een transactie onmiddellijk in het eigen systeem wordt opgeslagen. Misbruik kan daardoor snel worden vastgesteld en de omweg van de blacklists is niet langer nodig. “Hiermee vergroten we de veiligheid van de tankpas aanzienlijk”, aldus directeur Jan-Reint Vink.

Niet meer klein
De Travel Card die uitsluitend op tankstations met online verbinding kan worden gebruikt, wordt in het eerste kwartaal van volgend jaar geïntroduceerd. Shell en Tinq zijn al online, twee andere brandstofmerken volgen rond de jaarwisseling, zegt Vink. De klant die begin volgend jaar onmiddellijk voor de online-pas kiest, beperkt zijn keuze dus tot vier brandstofmerken. Maar niet voor lang, aldus Vink. “Wij verwachten dat in de loop van 2004 alle brandstofmerken mee gaan doen.” De offline-pas zal op termijn dan ook verdwijnen. En dat betekent dat er dan niet meer getankt kan worden bij benzinestations die niet bij een van de grotere merken zijn aangesloten.

Groei misbruik
De maandkosten van de online kaart worden volgens Vink ‘iets hoger’ dan die van de huidige pas. “Je moet iedere keer een online-verbinding opbouwen, dat kost telefoontikken. Maar de klant minimaliseert ook de kans op misbruik. Het aantal gevallen daarvan is overigens niet zo groot, voegt hij eraan toe. “Je moet denken aan enkele tientallen keren per jaar.” Maar áls het misgaat, loopt het vaak in de papieren. “Dan kan het om tienduizenden euro’s per pas gaan.” Bovendien stijgt het aantal gevallen van misbruik. “Vorig jaar zagen we het nauwelijks, het afgelopen jaar zagen we een snelle stijging.”
Wie gewoon de huidige tankpas wil blijven gebruiken, kan daar ook volgend jaar mee terecht op online- én offline brandstofstations. Maar die klant bouwt niet de zekerheid van 100% online-controle in.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.