Subaru tegen ex-dealer: 1-1

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat is de uitspraak die een Utrechtse rechter afgelopen dinsdag deed in een kort geding dat de importeur tegen haar ex-dealer had aangespannen.

Eis en tegeneis
Eind vorig jaar verenigden ruim dertig ex-dealers van Subaru zich in een coöperatie van bedrijven die door wilden met het Japanse merk. Ze zouden zelf auto’s en onderdelen gaan inkopen en zo een alternatieve organisatie vormen, naast de importeur en haar dealers. De Subaru-importeur was hier niet enthousiast over en stuurde Subaru-rijders in de ‘rayons’ van de coöperatieven een brief waarin zij schreef dat zij hun garantie in de waagschaal stelden wanneer ze onderhoud niet bij de officiële Subaru-dealers lieten uitvoeren. Bovendien spande zij onlangs een kort geding aan tegen coöperatie-voorzitter Bert Henken, met de eis dat deze de borden van zijn gevel zou halen. Die borden zouden namelijk te veel op die van de officiële Subaru-dealers lijken. Henken stelde vervolgens een tegeneis: de importeur moest de Subaru-rijders in zijn gebied een brief sturen waarin zij duidelijk maakte dat wat zij eerder over garantie schreef onjuist en misleidend was.

Ach… rectificatie
De rechter gaf beide partijen afgelopen dinsdag hun zin. Import-directeur Jim Coert is daar tevreden mee. “Onze eis dat die borden van de muur af moesten is ingewilligd. Ik heb er geen probleem mee als mensen Subaru’s willen verkopen of onderhouden, maar wel als ze dat niet onder de juiste vlag doen.” Dat hij een rectificatie moet versturen, vindt hij op het eerste gezicht niet zo’n probleem. “Ach, er moet een enkel punt uit de oude brief gerectificeerd worden… Ik zou daar als Subaru-specialist trouwens niet zo blij mee zijn, in zo’n brief wordt uitgelegd wat je wel en niet mag. Dat maakt de positie van de Subaru-specialist in het oog van de consument alleen maar onduidelijker.” Of hij tegen deze brief-uitspraak in beroep gaat, weet Coert nog niet. “Dat overleggen we nog met onze advocaten.”
Henken onthoudt zich vooralsnog van commentaar. Of hij beroep instelt tegen het vonnis, is nog niet duidelijk.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.