Onderdelenwereld doopt eigen IT-standaard

Redactie Redactie
• Laatste update:

De standaard is onlangs gepubliceerd en de eerste bedrijven werken er nu mee. “Binnen twaalf maanden moeten er 350 bedrijven in heel Europa middels CAP met elkaar kunnen praten”, zegt Adriaan Roggeveen, voorzitter van de CAP Steering Committee. Hij voegt eraan toe dat ook het onderdelenbestelsysteem Teccom de CAP-standaard gaat toepassen.

Fabrikant-distributeur
CAP is bedoeld voor de uitwisseling van bestellingen en gegevens tussen distributeurs en fabrikanten van onderdelen. Orders, orderbevestigingen, pakbonnen en facturen worden hiermee in een eenduidige vorm via internet verstuurd. De XML-technologie, een opmaaktaal waarmee berichten via internet verzonden kunnen worden, is de basis van CAP.
Het is niet de verwachting dat de Nederlandse grossiers CAP zullen gebruiken. “Zij kunnen Partsnet of AutoXS gebruiken om bestellingen bij hun leverancier te doen”, zegt Roggeveen. “In Frankrijk bijvoorbeeld is de situatie anders, daar heb je heel grote grossiers die direct bij de onderdelenfabrikanten bestellen. Zij maken wel gebruik van CAP.”

Aansluitingen
Om de gegevens die met behulp van CAP worden uitgewisseld ook te integreren in de voorraadsystemen, moeten de gebruikers zelf een aansluiting maken. “We werken goed samen met Microsoft. Met hun programma BizzTalk is het mogelijk om een koppeling te maken naar het voorraadbeheerssysteem”, legt Roggeveen uit.
De ontwikkeling van CAP is begonnen in 2002 en wordt ondersteund door 33 onderdelenproducenten (onder meer Tenneco Automotive, Sogefi, Sachs en Bosch) en door de vier Europese inkoopcombinaties: Autodistribution, Auto Teile Ring, Group Auto en Temot. Het is de verwachting dat deze bedrijven tot 70% besparen op de invoering van orders, en in totaal een kostenbesparing van 1,5 tot 2% van de totale omzet realiseren.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.