3×15 Minuten met Cor Baltus (Alliance Automotive): ‘Bol.com kan puntje zuigen aan onze logistiek’

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Cor Baltus van Alliance Automotive Group (rechts) was te gast in '3x15 Minuten met'.

Deel 1: De Mens (vanaf 2:13): Karten met Ayrton

De ouders van Cor Baltus hadden een autobedrijf, dus auto’s zijn hem “met de paplepel ingegoten”. Als karter racete hij onder andere tegen Johnny Herbert en Ayrton Senna. Zijn carrière is stormachtig: hij was al in zijn twintiger jaren manager bij een autobedrijf. “In het begin dacht ik overal de beste in te moeten zijn.”

Deel 2: De Manager (vanaf 15:20): Cultuurschok

Cor Baltus over zijn ervaringen als managing director bij Kroymans/Kia en zijn korte periode als manager van FCA Nederland. “Dat was suboptimaal gedoe op 20 verschillende afdelinkjes”. Hoe heeft hem dat als manager gevormd? En hoe managet hij de ‘miljoenenoperatie Brezan’, waaruit uiteindelijk de op één na grootste onderdelenleverancier van Nederland ontstond dankzij de overname door Alliance Automotive en de overname van grote grossiers? “De overstap naar de Independent Aftermarket was een cultuurschok. Zelfs de grootste merken kende ik niet. Maar dat is misschien wel een voordeel geweest.”

Deel 3: De Markt. (vanaf minuut 33.35): De slagingskans van autofabrikanten op de aftermarket

Ook autofabrikanten zoeken voet aan de grond in de aftermarket, maar kunnen ze daar wel slagen? Zal de aftermarket verder consolideren, bijvoorbeeld ook op retailniveau? Verder bespreken we in dit deel de datastrijd tussen autofabrikanten en de aftermarket en het logistieke proces waar volgens Baltus de Bol.coms en Amazons nog een puntje aan kunnen zuigen.

Bekijk het interview hieronder:

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

3×15 Minuten met Cor Baltus (Alliance Automotive): ‘Bol.com kan puntje zuigen aan onze logistiek’ | Automotive Online

3×15 Minuten met Cor Baltus (Alliance Automotive): ‘Bol.com kan puntje zuigen aan onze logistiek’

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Cor Baltus van Alliance Automotive Group (rechts) was te gast in '3x15 Minuten met'.

Deel 1: De Mens (vanaf 2:13): Karten met Ayrton

De ouders van Cor Baltus hadden een autobedrijf, dus auto’s zijn hem “met de paplepel ingegoten”. Als karter racete hij onder andere tegen Johnny Herbert en Ayrton Senna. Zijn carrière is stormachtig: hij was al in zijn twintiger jaren manager bij een autobedrijf. “In het begin dacht ik overal de beste in te moeten zijn.”

Deel 2: De Manager (vanaf 15:20): Cultuurschok

Cor Baltus over zijn ervaringen als managing director bij Kroymans/Kia en zijn korte periode als manager van FCA Nederland. “Dat was suboptimaal gedoe op 20 verschillende afdelinkjes”. Hoe heeft hem dat als manager gevormd? En hoe managet hij de ‘miljoenenoperatie Brezan’, waaruit uiteindelijk de op één na grootste onderdelenleverancier van Nederland ontstond dankzij de overname door Alliance Automotive en de overname van grote grossiers? “De overstap naar de Independent Aftermarket was een cultuurschok. Zelfs de grootste merken kende ik niet. Maar dat is misschien wel een voordeel geweest.”

Deel 3: De Markt. (vanaf minuut 33.35): De slagingskans van autofabrikanten op de aftermarket

Ook autofabrikanten zoeken voet aan de grond in de aftermarket, maar kunnen ze daar wel slagen? Zal de aftermarket verder consolideren, bijvoorbeeld ook op retailniveau? Verder bespreken we in dit deel de datastrijd tussen autofabrikanten en de aftermarket en het logistieke proces waar volgens Baltus de Bol.coms en Amazons nog een puntje aan kunnen zuigen.

Bekijk het interview hieronder:

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.