Miljoenenboete voor aanprijzen Chinese auto’s als ‘Made in Italy’

Made in Italy • DR Automobiles prijst al een paar jaar auto’s van de Chinese autobouwers Chery, BAIC en JAC aan als Italiaanse wagens.
Robert L. Smid Robert L. Smid
Italiaanse premier Giorgia Meloni. (Foto: Shutterstock)

Een klein Italiaans autobedrijf, DR Automobiles, moet een boete van 6 miljoen euro betalen omdat het ten onrechte auto’s die in China zijn gemaakt, als Italiaanse wagens heeft bestempeld. Dit is in strijd met de zogenaamde ‘Made in Italy’-wet, zo meldt ANP.

DR Automobiles prijst al een paar jaar auto’s van de Chinese autobouwers Chery, BAIC en JAC aan als Italiaanse wagens. Deze auto’s worden onder de eigen merken DR en EVO op de markt gebracht, nadat ze in Italië zijn afgewerkt. Deze werkwijze staat bekend als rebadgen.

Niet eerste keer

Het is niet voor het eerst dat Italiaanse autoriteiten ingrijpen in de autosector om vermeende misleiding over de herkomst van auto’s. De huidige Italiaanse regering onder leiding van de rechtse premier Giorgia Meloni neemt deze kwestie zeer serieus.

In mei namen de autoriteiten tientallen Fiat Topolino’s in beslag die in Marokko waren gemaakt, omdat ze voorzien waren van een Italiaans vlaggetje. Autoconcern Stellantis zag zich eerder ook al gedwongen de naam van zijn sportwagen Alfa Romeo Milano te wijzigen omdat de productie in Polen plaatsvindt, en niet in de buurt van Milaan. Ook haalde Stellantis de Italiaanse vlaggetjes van Fiat’s 600 af, die ook in Polen waren gebouwd.

Bezwaar

DR stelt dat het niets verkeerds heeft gedaan en wil bezwaar maken tegen de boete. Volgens het bedrijf uit de omgeving van Napels was het nooit een geheim dat de auto’s niet volledig in Italië waren vervaardigd. De reclame voor de auto’s was “nooit bedoeld” om te suggereren dat ze volledig in Italië waren gemaakt, aldus DR.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

Miljoenenboete voor aanprijzen Chinese auto’s als ‘Made in Italy’ | Automotive Online

Miljoenenboete voor aanprijzen Chinese auto’s als ‘Made in Italy’

Made in Italy • DR Automobiles prijst al een paar jaar auto’s van de Chinese autobouwers Chery, BAIC en JAC aan als Italiaanse wagens.
Robert L. Smid Robert L. Smid
Italiaanse premier Giorgia Meloni. (Foto: Shutterstock)

Een klein Italiaans autobedrijf, DR Automobiles, moet een boete van 6 miljoen euro betalen omdat het ten onrechte auto’s die in China zijn gemaakt, als Italiaanse wagens heeft bestempeld. Dit is in strijd met de zogenaamde ‘Made in Italy’-wet, zo meldt ANP.

DR Automobiles prijst al een paar jaar auto’s van de Chinese autobouwers Chery, BAIC en JAC aan als Italiaanse wagens. Deze auto’s worden onder de eigen merken DR en EVO op de markt gebracht, nadat ze in Italië zijn afgewerkt. Deze werkwijze staat bekend als rebadgen.

Niet eerste keer

Het is niet voor het eerst dat Italiaanse autoriteiten ingrijpen in de autosector om vermeende misleiding over de herkomst van auto’s. De huidige Italiaanse regering onder leiding van de rechtse premier Giorgia Meloni neemt deze kwestie zeer serieus.

In mei namen de autoriteiten tientallen Fiat Topolino’s in beslag die in Marokko waren gemaakt, omdat ze voorzien waren van een Italiaans vlaggetje. Autoconcern Stellantis zag zich eerder ook al gedwongen de naam van zijn sportwagen Alfa Romeo Milano te wijzigen omdat de productie in Polen plaatsvindt, en niet in de buurt van Milaan. Ook haalde Stellantis de Italiaanse vlaggetjes van Fiat’s 600 af, die ook in Polen waren gebouwd.

Bezwaar

DR stelt dat het niets verkeerds heeft gedaan en wil bezwaar maken tegen de boete. Volgens het bedrijf uit de omgeving van Napels was het nooit een geheim dat de auto’s niet volledig in Italië waren vervaardigd. De reclame voor de auto’s was “nooit bedoeld” om te suggereren dat ze volledig in Italië waren gemaakt, aldus DR.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.