ANWB: vervangen halogeen koplampen door led moet legaal worden

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Ledlampen geven meer licht en zijn energiezuiniger (foto: ANWB)

De ANWB pleit ervoor dat het ook in Nederland legaal wordt om halogeenlampen op oudere auto’s te vervangen door ledverlichting. Daarmee verbetert de lichtopbrengst en dus is het veiliger, stelt de bond. Ook gaan ledlampen langer mee en gebruiken ze minder energie. 

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert bij aftermarket koplampen of ze voorzien zijn van het juiste keurmerk.

Uit een test van de ANWB in samenwerking met de Duitse zusterclub ADAC, blijkt dat het ook bij oudere auto’s mogelijk is om halogeen koplampen op een veilige manier te vervangen door ledlampen. Voor het achteraf inbouwen van ledlampen in auto’s bestaan meerdere systemen, meldt de ANWB. Maar het gebruik ervan op de openbare weg is in Nederland niet toegestaan.

Duitse goedkeuring

Niet alle ledlampen kunnen ingebouwd worden in een auto. Het lichtsysteem moet speciaal worden ontwikkeld voor het koplamphuis, zodat andere automobilisten niet worden verblind. Al jaren zijn er led-vervangingslampen op de markt, bedoeld om halogeenlampen te vervangen. In Duitsland is één systeem voor achteraf inbouw van ledlampen goedgekeurd. In Nederland is het niet toegestaan, maar andere EU-landen kunnen de Duitse goedkeuring in theorie overnemen, stelt de ANWB

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

ANWB: vervangen halogeen koplampen door led moet legaal worden | Automotive Online

ANWB: vervangen halogeen koplampen door led moet legaal worden

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Ledlampen geven meer licht en zijn energiezuiniger (foto: ANWB)

De ANWB pleit ervoor dat het ook in Nederland legaal wordt om halogeenlampen op oudere auto’s te vervangen door ledverlichting. Daarmee verbetert de lichtopbrengst en dus is het veiliger, stelt de bond. Ook gaan ledlampen langer mee en gebruiken ze minder energie. 

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert bij aftermarket koplampen of ze voorzien zijn van het juiste keurmerk.

Uit een test van de ANWB in samenwerking met de Duitse zusterclub ADAC, blijkt dat het ook bij oudere auto’s mogelijk is om halogeen koplampen op een veilige manier te vervangen door ledlampen. Voor het achteraf inbouwen van ledlampen in auto’s bestaan meerdere systemen, meldt de ANWB. Maar het gebruik ervan op de openbare weg is in Nederland niet toegestaan.

Duitse goedkeuring

Niet alle ledlampen kunnen ingebouwd worden in een auto. Het lichtsysteem moet speciaal worden ontwikkeld voor het koplamphuis, zodat andere automobilisten niet worden verblind. Al jaren zijn er led-vervangingslampen op de markt, bedoeld om halogeenlampen te vervangen. In Duitsland is één systeem voor achteraf inbouw van ledlampen goedgekeurd. In Nederland is het niet toegestaan, maar andere EU-landen kunnen de Duitse goedkeuring in theorie overnemen, stelt de ANWB

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.