Tijgermug aangetroffen bij zeven bandenimporteurs

Redactie Redactie
• Laatste update:

De NVWA is bij de bedrijven een bestrijdingsprogramma gestart dat enkele maanden in beslag neemt. Op het terrein van de bedrijven en in een straal van 500 meter daar omheen wordt bestrijdingsmiddel gespoten. Dit is niet schadelijk voor mensen en de bedrijven kunnen deze periode dan ook open blijven. Met de bestrijding wil de NVWA voorkomen dat de muggen zich in ons land vestigen.

Controle
Bij 36 grote, mondiaal opererende importeurs van gebruikte banden zijn muggenvallen geplaatst. Deze worden iedere één à twee weken gecontroleerd op exotische muggensoorten. Bij zeven van deze bedrijven is nu dus de tijgermug aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat de gevonden muggen geen drager zijn van ziekteverwekkende virussen. 

De exotische muggen en -larven komen voornamelijk mee in partijen gebruikte (bedrijfswagen)banden die in het land van herkomst buiten waren opgeslagen. 

Convenant
Eind juni heeft branchevereniging Vaco een convenant gesloten met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de invoer van uitheemse muggen tegen te gaan. Daarin is afgesproken dat banden die uit risicogebieden komen droog worden ingevoerd en opgeslagen en dat deze versneld worden verwerkt. 

Door de controlemaatregelen die al een aantal jaren plaatsvinden, is het gevonden aantal exotische muggen al teruggelopen van 425 in 2009, naar 27 in 2012. Dit jaar zijn er tot nu toe dus op zeven locaties exotische muggen aangetroffen. Er zijn één à twee muggen per bedrijf gevonden. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.