Meer winst voor verfbedrijf Akzonobel op vrijwel vlakke omzet

Akzonobel • Analisten van ING waren begin dit jaar nog sceptisch over de kwartaalresultaten van de verfproducent die in totaal net iets lager waren dan verwacht.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Verfproducent Akzonobel, bekend van merken als Sikkens en Flexa, heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een hogere winst behaald. De Automotive & Specialty Coatings-tak behaalde een omzet van 372 miljoen euro in het eerste kwartaal. Dat is 9 miljoen euro meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Verder profiteerde het bedrijf van kostenbesparingen en lagere grondstofkosten. De omzet was vrijwel onveranderd in vergelijking met een jaar eerder.

De nettowinst kwam uit op 181 miljoen euro, tegen 94 miljoen euro in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet lag iets lager op ruim 2,6 miljard euro. Volgens Akzonobel nam het verkoopvolume bij verf en coatings licht toe. Maar door negatieve wisselkoerseffecten was er een beperkte daling van de totale omzet te zien.

Vorig jaar verhoogde het bedrijf de verkoopprijzen nog flink om de gestegen kosten voor onder meer grondstoffen te compenseren. Dat effect was nu veel minder.

Analisten van ING waren begin dit jaar nog sceptisch over de kwartaalresultaten van de verfproducent die in totaal net iets lager waren dan verwacht.

De winst

Het concern zette een winst voor onder meer belastingen en rente in de boeken van 363 miljoen euro. Voor het gehele jaar verwacht de onderneming een aangepast bedrijfsresultaat tussen de 1,5 miljard tot 1,65 miljard euro.

Topman Greg Poux-Guillaume van Akzonobel zegt in een toelichting dat na de volumegroei in het eerste kwartaal wordt gerekend op verdere vooruitgang op gebieden waar het bedrijf marktkansen ziet, waaronder bij poedercoatings (niet onderdeel van de automotive-tak).

Akzonobel meldde verder dat alle productielocaties in Latijns-Amerika nu volledig draaien op hernieuwbare elektriciteit. Eerder gold dat al voor Noord-Amerika en Europa.

Rusland

Verfconcern Akzonobel blijkt nog wel actief te zijn in Rusland, zo bleek medio januari na berichtgeving in het NRC. Na de Russische inval in Oekraïne besloot het Nederlandse bedrijf in Rusland geen marketing meer te doen en niet meer in het land te investeren, maar toch zijn er nu in Rusland nog verfmerken te vinden. Ook wordt er voor die merken reclame gemaakt, zo schreef het dagblad.

In een reactie liet het bedrijf weten dat  de Russische dochterondernemingen zelfstandig opereren en zelf hun eigen marketingactiviteiten ondernemen. Of Akzonobel iets terugziet van de opbrengsten uit Rusland is onzeker. Volgens een woordvoerder van de verfproducent gaan alle inkomsten van de Russische ondernemingen uiteindelijk in een geconsolideerde rekening van de Akzonobel. De inkomsten uit de ondernemingen blijven in Rusland. De ondernemingen bepalen zelf wat ze ermee doen.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

Meer winst voor verfbedrijf Akzonobel op vrijwel vlakke omzet | Automotive Online

Meer winst voor verfbedrijf Akzonobel op vrijwel vlakke omzet

Akzonobel • Analisten van ING waren begin dit jaar nog sceptisch over de kwartaalresultaten van de verfproducent die in totaal net iets lager waren dan verwacht.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Verfproducent Akzonobel, bekend van merken als Sikkens en Flexa, heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een hogere winst behaald. De Automotive & Specialty Coatings-tak behaalde een omzet van 372 miljoen euro in het eerste kwartaal. Dat is 9 miljoen euro meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Verder profiteerde het bedrijf van kostenbesparingen en lagere grondstofkosten. De omzet was vrijwel onveranderd in vergelijking met een jaar eerder.

De nettowinst kwam uit op 181 miljoen euro, tegen 94 miljoen euro in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet lag iets lager op ruim 2,6 miljard euro. Volgens Akzonobel nam het verkoopvolume bij verf en coatings licht toe. Maar door negatieve wisselkoerseffecten was er een beperkte daling van de totale omzet te zien.

Vorig jaar verhoogde het bedrijf de verkoopprijzen nog flink om de gestegen kosten voor onder meer grondstoffen te compenseren. Dat effect was nu veel minder.

Analisten van ING waren begin dit jaar nog sceptisch over de kwartaalresultaten van de verfproducent die in totaal net iets lager waren dan verwacht.

De winst

Het concern zette een winst voor onder meer belastingen en rente in de boeken van 363 miljoen euro. Voor het gehele jaar verwacht de onderneming een aangepast bedrijfsresultaat tussen de 1,5 miljard tot 1,65 miljard euro.

Topman Greg Poux-Guillaume van Akzonobel zegt in een toelichting dat na de volumegroei in het eerste kwartaal wordt gerekend op verdere vooruitgang op gebieden waar het bedrijf marktkansen ziet, waaronder bij poedercoatings (niet onderdeel van de automotive-tak).

Akzonobel meldde verder dat alle productielocaties in Latijns-Amerika nu volledig draaien op hernieuwbare elektriciteit. Eerder gold dat al voor Noord-Amerika en Europa.

Rusland

Verfconcern Akzonobel blijkt nog wel actief te zijn in Rusland, zo bleek medio januari na berichtgeving in het NRC. Na de Russische inval in Oekraïne besloot het Nederlandse bedrijf in Rusland geen marketing meer te doen en niet meer in het land te investeren, maar toch zijn er nu in Rusland nog verfmerken te vinden. Ook wordt er voor die merken reclame gemaakt, zo schreef het dagblad.

In een reactie liet het bedrijf weten dat  de Russische dochterondernemingen zelfstandig opereren en zelf hun eigen marketingactiviteiten ondernemen. Of Akzonobel iets terugziet van de opbrengsten uit Rusland is onzeker. Volgens een woordvoerder van de verfproducent gaan alle inkomsten van de Russische ondernemingen uiteindelijk in een geconsolideerde rekening van de Akzonobel. De inkomsten uit de ondernemingen blijven in Rusland. De ondernemingen bepalen zelf wat ze ermee doen.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.