Model Y bestverkochte auto van 2023

Tesla • Op basis van voorlopige data schat onderzoeksbureau Jato in dat de Model Y de Toyota RAV4 van de troon stoot als bestverkochte auto.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(foto: Tesla)

De Tesla Model Y is wereldwijd de bestverkochte auto van 2023. Dit concludeert onderzoeksbureau Jato op basis van voorlopige cijfers.

Tesla zelf treedt al naar buiten met het nieuws. Bij de presentatie van de jaarcijfers vermeldde het Amerikaanse bedrijf dat Tesla Model Y met 1,2 miljoen verkopen het best verkochte model wereldwijd is in 2023. Dat is een stijging van 64 procent vergeleken met 2022. Een groot deel van deze auto’s ging naar Europa en China. In China zag Tesla de verkoop van de Model Y met 45 procent stijgen naar 456 duizend auto’s.

‘Lange tijd twijfelden mensen aan de levensvatbaarheid van elektrische auto’s. Vandaag de dag is de bestverkochte auto ter wereld een elektrische’, aldus Tesla.

Toyota RAV4

In Europa wist Tesla vorig jaar 255 duizend Model’s Y te verkopen, 19 duizend meer dan de Dacia Sandero die op nummer twee staat in de verkoopstatistieken van 2023. “In november was de gemiddelde verkoopprijs van een Model Y in Europa 18 procent lager dan de gemiddelde aanschafprijs van een EV in Duitsland. De prijsdalingen, in combinatie met Tesla’s reputatie als leverancier van betrouwbare auto’s, deden de al hoge vraag verder stijgen,” aldus onderzoeker Felipe Munoz.

Op de tweede plaats komt volgens Jato de Toyota RAV4 met iets meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd in 2023. De Toyota Corolla komt op plek drie. ‘Beide modellen zijn alleen leverbaar als hybride, en kunnen hierdoor minder goed concurreren op de Europese en Chinese markten waar elektrisch rijden steeds meer de norm wordt,’ concludeert Jato.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

Model Y bestverkochte auto van 2023 | Automotive Online

Model Y bestverkochte auto van 2023

Tesla • Op basis van voorlopige data schat onderzoeksbureau Jato in dat de Model Y de Toyota RAV4 van de troon stoot als bestverkochte auto.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(foto: Tesla)

De Tesla Model Y is wereldwijd de bestverkochte auto van 2023. Dit concludeert onderzoeksbureau Jato op basis van voorlopige cijfers.

Tesla zelf treedt al naar buiten met het nieuws. Bij de presentatie van de jaarcijfers vermeldde het Amerikaanse bedrijf dat Tesla Model Y met 1,2 miljoen verkopen het best verkochte model wereldwijd is in 2023. Dat is een stijging van 64 procent vergeleken met 2022. Een groot deel van deze auto’s ging naar Europa en China. In China zag Tesla de verkoop van de Model Y met 45 procent stijgen naar 456 duizend auto’s.

‘Lange tijd twijfelden mensen aan de levensvatbaarheid van elektrische auto’s. Vandaag de dag is de bestverkochte auto ter wereld een elektrische’, aldus Tesla.

Toyota RAV4

In Europa wist Tesla vorig jaar 255 duizend Model’s Y te verkopen, 19 duizend meer dan de Dacia Sandero die op nummer twee staat in de verkoopstatistieken van 2023. “In november was de gemiddelde verkoopprijs van een Model Y in Europa 18 procent lager dan de gemiddelde aanschafprijs van een EV in Duitsland. De prijsdalingen, in combinatie met Tesla’s reputatie als leverancier van betrouwbare auto’s, deden de al hoge vraag verder stijgen,” aldus onderzoeker Felipe Munoz.

Op de tweede plaats komt volgens Jato de Toyota RAV4 met iets meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd in 2023. De Toyota Corolla komt op plek drie. ‘Beide modellen zijn alleen leverbaar als hybride, en kunnen hierdoor minder goed concurreren op de Europese en Chinese markten waar elektrisch rijden steeds meer de norm wordt,’ concludeert Jato.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.