Hyundai gaat auto’s produceren in Saoedi-Arabië

Hyundai • Het staatsfonds van Saoedi-Arabië krijgt 70 procent van de aandelen van de nieuwe joint venture in handen.
Kim Andriessen Kim Andriessen
Hyundai heeft een deal gesloten met het Public Investment Fund (PIF), het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië. (Foto: Hyundai)
Hyundai heeft een deal gesloten met het Public Investment Fund (PIF), het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië. (Foto: Hyundai)

Hyundai gaat elektrische auto’s in Saoedi-Arabië maken. Het Zuid-Koreaanse merk slaat de handen ineen met het Saoedische Public Investment Fund (PIF) voor de bouw van een autofabriek in het koninkrijk, zo meldt Hyundai in een persbericht.

PIF, het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië, en Hyundai richten samen een joint venture op. Dit maakte de partijen eerder deze week bekend tijdens het ‘Saudi-Korean Business Forum’ in Riyadh. Het staatsfonds van Saoedi-Arabië krijgt 70 procent van de aandelen van de nieuwe joint venture in handen, de overige 30 procent komt in beheer van Hyundai. De partijen steken zo’n 500 miljoen dollar (ruim 470 miljoen euro) in het project.

De nieuwe fabriek moet, zo meldt Hyundai, 50 duizend auto’s per jaar gaan produceren. De eerste paal gaat volgend jaar de grond in. Het is volgens Hyundai de bedoeling dat de fabriek vanaf 2026 auto’s (zowel elektrisch als met verbrandingsmotor) gaat leveren.

Eind september werd bekend dat Lucid Motors een EV-fabriek in Saoedi-Arabië gaat bouwen. Een jaar jaar geleden stak PIF al meer dan één miljard dollar in deze Amerikaanse automaker. Verder nam het Saoedische fonds in 2021 een minderheidsbelang van 30 procent in de Italiaanse sportwagenfabrikant Horacio Pagani. Elon Musk voerde in 2018 namens Tesla gesprekken met de Saoedi’s voor een soortgelijke deal, maar dit resulteerde niet in een overeenkomst.

Hyundai gaat auto’s produceren in Saoedi-Arabië | Automotive Online

Hyundai gaat auto’s produceren in Saoedi-Arabië

Hyundai • Het staatsfonds van Saoedi-Arabië krijgt 70 procent van de aandelen van de nieuwe joint venture in handen.
Kim Andriessen Kim Andriessen
Hyundai heeft een deal gesloten met het Public Investment Fund (PIF), het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië. (Foto: Hyundai)
Hyundai heeft een deal gesloten met het Public Investment Fund (PIF), het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië. (Foto: Hyundai)

Hyundai gaat elektrische auto’s in Saoedi-Arabië maken. Het Zuid-Koreaanse merk slaat de handen ineen met het Saoedische Public Investment Fund (PIF) voor de bouw van een autofabriek in het koninkrijk, zo meldt Hyundai in een persbericht.

PIF, het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië, en Hyundai richten samen een joint venture op. Dit maakte de partijen eerder deze week bekend tijdens het ‘Saudi-Korean Business Forum’ in Riyadh. Het staatsfonds van Saoedi-Arabië krijgt 70 procent van de aandelen van de nieuwe joint venture in handen, de overige 30 procent komt in beheer van Hyundai. De partijen steken zo’n 500 miljoen dollar (ruim 470 miljoen euro) in het project.

De nieuwe fabriek moet, zo meldt Hyundai, 50 duizend auto’s per jaar gaan produceren. De eerste paal gaat volgend jaar de grond in. Het is volgens Hyundai de bedoeling dat de fabriek vanaf 2026 auto’s (zowel elektrisch als met verbrandingsmotor) gaat leveren.

Eind september werd bekend dat Lucid Motors een EV-fabriek in Saoedi-Arabië gaat bouwen. Een jaar jaar geleden stak PIF al meer dan één miljard dollar in deze Amerikaanse automaker. Verder nam het Saoedische fonds in 2021 een minderheidsbelang van 30 procent in de Italiaanse sportwagenfabrikant Horacio Pagani. Elon Musk voerde in 2018 namens Tesla gesprekken met de Saoedi’s voor een soortgelijke deal, maar dit resulteerde niet in een overeenkomst.