Renault voorzitter waarschuwt voor ‘oorlog om zeldzame metalen’

China • Om dat te voorkomen moeten automakers blijven kijken naar alternatieven voor EV’s.
Robert L. Smid Robert L. Smid
Er komt veel bij te kijken om metalen te winnen (Foto: Shutterstock)

Renault voorzitter Jean-Dominique Senard maakt zich zorgen dat China de levering van zeldzame aardmetalen stopzet. Volgens hem is Europa er niet van bewust dat er grote risico’s aan verbonden zijn. Dat meldt ANP.

De keuze van China om restricties te plaatsen op de export van metalen zoals gallium en germanium toont volgens hem de overafhankelijkheid van Europa. Hij spreekt over een ‘Chinese storm’. De edelmetalen worden gebruikt in EV’s, semi-conductoren en computerchips en zijn cruciaal in het productieproces daarvan.

‘Een Chinese storm’

Senard gelooft dat de overafhankelijkheid alarmerend zou moeten zijn voor Europese leiders. “Als ik het heb over een Chinese storm, dan heb ik het over de sterke druk die uitgeoefend wordt door de invoer van Chinese EV’s in Europa”, vertelt Senard op een conferentie in Aix-en-Provence. Dat meldt Reuters.

“We zijn in staat om EV’s te maken, maar we vechten om de veiligheid van onze voorraden te waarborgen.” Hij voegt daaraan toe dat de Chinese EV-industrie het resultaat is van jarenlange investeringen. Europa zou miljarden euro’s moeten investeren om dat te repliceren

Senard vreest voor verdere exportbeperkingen, waardoor er plotseling een enorm probleem kan ontstaan voor Europa. Er zou volgens hem zelfs een oorlog in de toekomst kunnen ontstaan rond die zeldzame metalen. “Als er een echte geopolitieke crisis uitbreekt, zal de schade aan batterijfabrieken die uitsluitend worden aangedreven door producten van buitenaf aanzienlijk zijn”, waarschuwde Senard.

Waterstof

Hij gelooft daarom dat er vooral gekeken moet worden naar alternatieven “om te voorkomen dat het land lam komt te liggen als we bijvoorbeeld geen batterijen meer hebben”, aldus Senard.

De ontwikkelingen rondom synthetische e-fuels en waterstof staan volgens hem daarbij centraal. China doet wereldwijd veel investeringen om zoveel mogelijk metalen veilig te stellen.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

Renault voorzitter waarschuwt voor ‘oorlog om zeldzame metalen’ | Automotive Online

Renault voorzitter waarschuwt voor ‘oorlog om zeldzame metalen’

China • Om dat te voorkomen moeten automakers blijven kijken naar alternatieven voor EV’s.
Robert L. Smid Robert L. Smid
Er komt veel bij te kijken om metalen te winnen (Foto: Shutterstock)

Renault voorzitter Jean-Dominique Senard maakt zich zorgen dat China de levering van zeldzame aardmetalen stopzet. Volgens hem is Europa er niet van bewust dat er grote risico’s aan verbonden zijn. Dat meldt ANP.

De keuze van China om restricties te plaatsen op de export van metalen zoals gallium en germanium toont volgens hem de overafhankelijkheid van Europa. Hij spreekt over een ‘Chinese storm’. De edelmetalen worden gebruikt in EV’s, semi-conductoren en computerchips en zijn cruciaal in het productieproces daarvan.

‘Een Chinese storm’

Senard gelooft dat de overafhankelijkheid alarmerend zou moeten zijn voor Europese leiders. “Als ik het heb over een Chinese storm, dan heb ik het over de sterke druk die uitgeoefend wordt door de invoer van Chinese EV’s in Europa”, vertelt Senard op een conferentie in Aix-en-Provence. Dat meldt Reuters.

“We zijn in staat om EV’s te maken, maar we vechten om de veiligheid van onze voorraden te waarborgen.” Hij voegt daaraan toe dat de Chinese EV-industrie het resultaat is van jarenlange investeringen. Europa zou miljarden euro’s moeten investeren om dat te repliceren

Senard vreest voor verdere exportbeperkingen, waardoor er plotseling een enorm probleem kan ontstaan voor Europa. Er zou volgens hem zelfs een oorlog in de toekomst kunnen ontstaan rond die zeldzame metalen. “Als er een echte geopolitieke crisis uitbreekt, zal de schade aan batterijfabrieken die uitsluitend worden aangedreven door producten van buitenaf aanzienlijk zijn”, waarschuwde Senard.

Waterstof

Hij gelooft daarom dat er vooral gekeken moet worden naar alternatieven “om te voorkomen dat het land lam komt te liggen als we bijvoorbeeld geen batterijen meer hebben”, aldus Senard.

De ontwikkelingen rondom synthetische e-fuels en waterstof staan volgens hem daarbij centraal. China doet wereldwijd veel investeringen om zoveel mogelijk metalen veilig te stellen.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.