‘Vraag EV’s groeit explosief, China koploper’

EV-Aandelen • Het wereldwijde marktaandeel van EV’s in nieuwverkoop is op dit moment zo’n 18 procent.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
Een foto van de Shanghai skyline. (Foto: Shutterstock)

Global Vehicle Outlook van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorspelt dat er dit jaar in totaal 14 miljoen elektrische voertuigen verkocht zullen worden. Dit is een stijging van 35 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De explosieve groei zet het wereldwijde marktaandeel van EV’s op zo’n 18 procent. In 2020 was dit nog 4 procent.

Volgens de IEA zijn EV’s leidende krachten voor de energietransitie. “De verbrandingsmotor is meer dan een eeuw ongeëvenaard, maar elektrische voertuig­en veranderen nu de status quo”, vertelt Fatih Birol, directeur van het IEA in een persbericht.

Hij gelooft dat tegen 2030 de vraag naar olie elke dag met tenminste vijf miljoen vaten per dag zal afnemen. “Auto’s zijn nog maar de eerste golf van verandering. Elektrische bussen en trucks zullen gauw volgen”, aldus Birol.

China loopt voorop

De grote meerderheid van de verkoop van EV’s vindt plaats in drie markten: Europa, de VS en China. China is hierin koploper, met een wereldwijd marktaandeel van 60 procent. Europa is de tweede grootste EV markt. Hier steeg de vraag naar voertuigen in 2022 met 15 procent.

In de VS kwam het marktaandeel uit op 8 procent. Daar werden volgens de IEA 55 procent meer EV’s aangeschaft.

Volgens het IEA zal het gemiddelde marktaandeel van EV’s van de drie markten rond 2030 op 60 procent uitkomen.

Andere markten

Ondanks het feit dat de verkoop van EV’s vooral geconcentreerd is in een paar grote markten, zijn er ook tekenen dat kleinere markten groeien. Hoewel de cijfers nog laag zijn, zijn in India en Indonesië de verkopen vorig jaar verdrievoudigd.

Thailand ziet een verdubbeling in verkoopcijfers.

Volgens het IEA zijn in opkomende markten twee- en drie- wielers populair. Een voorbeeld hiervan was in India, waar in 2022 meer dan de helft van de driewieler registraties elektrisch zijn.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

‘Vraag EV’s groeit explosief, China koploper’ | Automotive Online

‘Vraag EV’s groeit explosief, China koploper’

EV-Aandelen • Het wereldwijde marktaandeel van EV’s in nieuwverkoop is op dit moment zo’n 18 procent.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
Een foto van de Shanghai skyline. (Foto: Shutterstock)

Global Vehicle Outlook van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorspelt dat er dit jaar in totaal 14 miljoen elektrische voertuigen verkocht zullen worden. Dit is een stijging van 35 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De explosieve groei zet het wereldwijde marktaandeel van EV’s op zo’n 18 procent. In 2020 was dit nog 4 procent.

Volgens de IEA zijn EV’s leidende krachten voor de energietransitie. “De verbrandingsmotor is meer dan een eeuw ongeëvenaard, maar elektrische voertuig­en veranderen nu de status quo”, vertelt Fatih Birol, directeur van het IEA in een persbericht.

Hij gelooft dat tegen 2030 de vraag naar olie elke dag met tenminste vijf miljoen vaten per dag zal afnemen. “Auto’s zijn nog maar de eerste golf van verandering. Elektrische bussen en trucks zullen gauw volgen”, aldus Birol.

China loopt voorop

De grote meerderheid van de verkoop van EV’s vindt plaats in drie markten: Europa, de VS en China. China is hierin koploper, met een wereldwijd marktaandeel van 60 procent. Europa is de tweede grootste EV markt. Hier steeg de vraag naar voertuigen in 2022 met 15 procent.

In de VS kwam het marktaandeel uit op 8 procent. Daar werden volgens de IEA 55 procent meer EV’s aangeschaft.

Volgens het IEA zal het gemiddelde marktaandeel van EV’s van de drie markten rond 2030 op 60 procent uitkomen.

Andere markten

Ondanks het feit dat de verkoop van EV’s vooral geconcentreerd is in een paar grote markten, zijn er ook tekenen dat kleinere markten groeien. Hoewel de cijfers nog laag zijn, zijn in India en Indonesië de verkopen vorig jaar verdrievoudigd.

Thailand ziet een verdubbeling in verkoopcijfers.

Volgens het IEA zijn in opkomende markten twee- en drie- wielers populair. Een voorbeeld hiervan was in India, waar in 2022 meer dan de helft van de driewieler registraties elektrisch zijn.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.