Meer EV-subsidie beschikbaar voor dit jaar; lager bedrag per auto

Elektrisch rijden • De subsidie per nieuwe EV is lager dan vorig jaar. Daardoor kunnen meer particulieren met subsidie overstappen naar een EV.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Vanaf vandaag kunnen particulieren weer subsidie aanvragen voor een nieuwe of gebruikte EV. (Foto: Shutterstock)

Vanaf vandaag kunnen particulieren weer subsidie aanvragen voor een nieuwe of gebruikte EV. Het kabinet heeft voor dit jaar bijna 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor subsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s. Dat maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bekend.

Voor nieuwe elektrische personenauto’s is het budget voor 2023 67 miljoen euro. Voor gebruikte elektrische personenauto’s is 32,4 miljoen euro gereserveerd. In totaal is het beschikbare budget voor dit jaar hoger dan vorig jaar toen er in totaal 91,4 miljoen euro was vrijgemaakt.

Wel is het subsidiebedrag per nieuwe elektrische auto dit jaar lager vergeleken met 2022. Daarmee kunnen meer particulieren gesubsidieerd overstappen naar een elektrische auto, aldus de overheid. Voor de aanschaf van een nieuwe EV is 2.950 euro beschikbaar, terwijl het subsidiebedrag voor een gebruikte auto 2 duizend euro blijft. In totaal kan er subsidie worden toegekend aan ruim 22 duizend nieuwe EV’s en ruim 16 duizend gebruikte EV’s.

Vorig jaar was de subsidiepot voor EV’s binnen een mum van tijd leeg.

Voordelig

Met de subsidieregeling wil het kabinet elektrisch rijden voor particulieren aantrekkelijker maken. De afspraak in het Klimaatakkoord is dat particulieren bij aanschaf of private lease van een EV subsidie kunnen aanvragen, zo meldt de overheid.

De zogeheten Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) is bedoeld voor EV’s in het kleinere en compacte middensegment met een catalogusprijs tussen de 12 en 45 duizend euro. Andere voorwaarde is dat de auto volledig elektrisch is en een actieradius heeft van minimaal 120 kilometer. Alleen koop- en leasecontracten die in 2023 zijn getekend, komen in aanmerking.

Bedrijfsauto’s

Op 10 januari gaat ook het loket open voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Voor deze regeling is dit jaar 33 miljoen beschikbaar; op de aankoop van een nieuwe emissieloze bedrijfsauto is maximaal 5 duizend euro subsidie te verkrijgen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.