Autonieuws | Smartphone op wielen

Wat zeggen de experts?

Stéphan Vermeulen, coördinator tests Autoweek

Wat spreekt in zijn voordeel? Zijn directe concurrenten lopen op hun laatste benen: de BMW 1-serie stamt uit 2011, de Audi A3 en de Volvo lopen mee sinds 2012. Belangrijk nieuws is de mogelijkheid om met de auto te praten, de auto zou zelfstandig vragen moeten kunnen beantwoorden. Een beetje zoals Google en Apple. Mercedes wil de ervaring van ‘een smartphone op wielen’ creëren.
Wat in zijn nadeel? Het is als het gaat om het uiterlijk een evolutie van de vorige A-klasse, al is dat in segment wel gebruikelijk.Hopelijk biedt de nieuwe meer rijdynamiek dan de vorige, dat gaan we binnenkort ervaren.
Consumentenpotentieel: Een 7.

Ivo Burger, directeur Wittebrug Lease

Wat spreekt in zijn voordeel? Mercedes heeft met succes een sportiever imago gekregen. Door het uitgebreide modellenpakket is Mercedes voor de leaserijder een aantrekkelijk alternatief geworden. De nieuwe A-klasse zal de (jongere) leaserijder aanspreken.
Wat in zijn nadeel? In de premium compacte middenklasse voeren BMW en Audi de boventoon. Ook Volvo speelt een rol met de nieuwe V40. Concurreren met een vanafprijs van ruim 30 duizend euro (107pk motor en 16 inch velgen) is pittig.
Leasepotentieel: Een 7,5.

Joost Klaren, restwaardespecialist bij Autotelex

Wat zijn de sterke restwaardekanten? Het grote succes van zijn voorganger, die zeer goed is ontvangen en tweedehands ook erg gewild is. De diversiteit waarin de A-klasse leverbaar was en is draagt hier ook zeker aan bij. Maar ook de innovaties van de nieuwe versie met het zelflerende MBUX-infotainmentsysteem en het grote volledig digitale dashboard op de duurdere versies.
En wat de zwakke? Het karakteristieke is er een beetje af doordat de kenmerkende lijnen zijn gladgestreken en de nieuwe achterlichten de auto anoniemer maken.
Restwaardepotentieel Een 8. De prijzen zijn niet substantieel gestegen, terwijl de A-klasse voldoet aan de nieuwste Euro 6c emissie-eisen en voldoet de laatste stand van de techniek.

Hans den Hollander, fleetmanager bij Cisco

Wat spreekt in zijn voordeel? De nieuwe A-klasse valt vooral op door de innovaties in het interieur, met een breedbeeldscherm waarin alle instrumentarium is verwerkt. De premium uitstraling, zal zakelijke rijders waarschijnlijk wel kunnen bekoren.
Wat in zijn nadeel? Op het EV-front komt de A-Klasse met een plug-in hybride versie, die in ons land geen hoge ogen gaat gooien. Een volledig elektrische versie is nog niet voorzien. We moeten nog even geduld hebben tot de EQA op de markt komt.
Fleetpotentieel Een 8, vooral dankzij de premium uitstraling.

Evenementinformatie

Datum dinsdag 8 mei 12:50