Is een gevarendriehoek wel of niet verplicht?

Dani Allen Dani Allen
Beeld: Shutterstock

Allereerst: de belangrijkste tips om autopech te voorkomen

Rijd je al wat jaartjes auto, dan weet je maar al te goed waar je op moet letten. Je banden op spanning houden, bijvoorbeeld. Vloeistoffen controleren, de juiste brandstof tanken en je tank niet leegrijden. Je bolide volgens schema onderhouden. Niet alleen maar korte stukjesrijden of de koppeling laten slippen. En nooit maar dan ook nooit de waarschuwingslampjes negeren. Zo zorg je dat je veilig de weg op gaat. Maar met praktische zaken alleen, zoals zorgen dat je auto in top tip shape is en natuurlijk je auto verzekeren ben je er nog niet. Je kunt veel doen om een pechgeval te voorkomen, maar soms is het raak. En dan?

Wat moet er verplicht mee in de auto in Nederland?

In de meeste landen in Europa is het wettelijk verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in je auto te hebben liggen. Een gevarendriehoek, EHBO-doos, reflecterend veiligheidshesje, reservebril, brandblusser en nooddeken bijvoorbeeld.

In Nederland is dit echter geen verplichte uitrusting. Al zijn sommige van deze items wel degelijk goed om aan boord te hebben.

Dus: moet ik een gevarendriehoek in mijn auto hebben?

In Nederland hoef je dus niet verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Wel moet je andere automobilisten ruim op tijd waarschuwen als je een obstakel vormt met je stilstaande auto.

Er zijn twee manieren om dat te doen: met een gevarendriehoek of met knipperende waarschuwingslichten. Werken je knipperende waarschuwingslichten en staan deze aan? Dan hoef je geen gevarendriehoek te plaatsen.

Wanneer en hoe gebruik je een gevarendriehoek?

Een gevarendriehoek is een driehoekige rode reflector. Staat je auto door pech of een ongeluk stil langs de weg? Dan moet deze gevarendriehoek het overige verkeer en naderende bestuurders waarschuwen. Plaats de gevarendriehoek op zo’n 30 meter van je auto. Zet de driehoek op de weg, in de richting van het verkeer waarvoor je voertuig gevaar oplevert. De gevarendriehoek moet goed zichtbaar zijn voor het verkeer.