Tender voor 3.000 elektrische voertuigen

Redactie Redactie
• Laatste update:

De tender is een initiatief van de stichting Urgenda, die tot doel even duurzaamheid in het Nederlands bedrijfsleven te stimuleren. Bij Urgenda, dat verbonden is aan de Erasmus Universtiteit, zijn verschillende grote Nederlandse bedrijven aangesloten, zoals TNT, Eneco en Tendris.

Vliegwiel
“Marktpartijen zitten op elkaar te wachten”, zegt directeur Marjan Minnesma van Urgenda. “Zolang er weinig vraag is blijven de auto’s erg duur en vinden fabrikanten geen financiers voor de hoge ontwikkelingskosten. Anderzijds kijken gebruikers de kat uit de boom, omdat de kosten hoog zijn en de infrastructuur nog in de kinderschoenen staat.”

De stichting heeft nu verschillende partijen bijeen gebracht die hebben toegezegd gezamenlijk 3.000 elektrische auto’s te bestellen. “Op die manier maken we het voor producenten aan aantrekkelijke businesscase en willen we een vliegwieleffect op gang brengen”, aldus Minnesma. “De bedoeling is dat de prijs van EV’s omlaag gaat zodat ze uiteindelijk kunnen concurreren met benzine- en dieselauto’s.” Het streven is dat er in 2020 in Nederland een miljoen elektrische auto’s rijden. Eerder dit jaar haalde het Urgenda 500 kleine Noorse stadsauto’s – de Think – naar Nederland.

Geel en grijs
Het gaat om een order voor zowel personenauto’s als verschillende typen bedrijfsauto’s. Hiervoor hebben de bedrijven gezamenlijk specificaties opgesteld, bijvoorbeeld ten aanzien van laadvermogen, actieradius en leasecondities. Behalve de bij Urgenda aangesloten bedrijven is ook actief geworven bij andere multinationals en overheden.

Tijdens de nacht van de duurzaamheid, die vanavond plaatsvindt, presenteren de organisatie en de deelnemende bedrijven hun open aanbesteding. De verwachting is dat ook verschillende ministeries zullen aanhaken met een bestelling.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.