Weekers dreigt Athlon-rijder met hogere bijtelling

Redactie Redactie
• Laatste update:

De staatssecretaris stelt dat in een reactie op kamervragen over de actie van Athlon Car Lease, waarbij de leasemaatschappij autoregistraties vervroegt.

De staatssecretaris vindt het `teleurstellend` dat hij na overleg met de leasebranche over deze overgangsregeling “moet constateren dat leasebedrijven bij de toepassing van het overgangsrecht verder gaan door bewust de maximale ruimte op te zoeken met een regeling die in het normale economische verkeer – zonder een dergelijke overgangsregeling – niet logisch zou zijn.”

Dreigen
Weekers dreigt de leasemaatschappijen om met terugwerkende kracht alsnog een hogere bijtelling van kracht te laten worden op auto`s die nu nog binnen de overgangsregeling (die tot 15 november loopt) vallen. “Ik ben dan ook voornemens om, mocht blijken dat deze regeling inderdaad op grote schaal wordt toegepast, in het Belastingplan 2013 aanvullende wetgeving op te nemen die ertoe leidt dat voor deze auto’s alsnog de bijtelling wordt toegepast overeenkomstig de zuinigheidsgrenzen die vanaf 1 juli 2012 van toepassing zullen zijn.”

Volgens AMD is het maar de vraag of het zover komt. “Of een dergelijke aanpassing van de overgangsregeling er ook daadwerkelijk komt, moet worden afgewacht. Ook is allerminst zeker dat de Tweede Kamer met zo’n aanpassing in zal stemmen”, aldus directeur Jan Rolleman van AMD.

Loze kreet
Volgens Athlon is het dreigement van Weekers niet meer dan een loze kreet. “De auto`s staan op onze naam geregistreerd en dat blijven ze ook na 1 juli”, aldus commercieel directeur Marchel Koops. Hij vindt de hele discussie lichtelijk overdreven. “Deze actie is puur bedoeld voor onze klanten. En daarbij maken we gebruik van regels die hier bewust voor opgesteld zijn.” 

Ook de Vereniging Auto van de Zaak is kritisch. “Het dreigement van Weekers is pure bangmakerij”, aldus voorzitter Martin Huisman. “Dit geeft onzekerheid bij leaserijders, terwijl de nieuwe regels wat ons betreft vervelend, maar in ieder geval wel duidelijk zijn. Wij adviseren berijders om gewoon in een voorgeregistreerde auto te gaan rijden als ze de mogelijkheid hiertoe hebben. Dreigen om de regeling weer bij te gaan schaven, zien wij als een zwaktebod. Dat zal ook niet gaan gebeuren, daar zijn de aantallen auto`s die dit betreft veel te klein voor.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.